You are here

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος αποτρέπει τη φυγή κεφαλαίων

13/08/2020 10:28

Η Κύπρος δεν στοχοποιείται, αποτρέπεται φυγή κεφαλαίων σε άλλες δικαιοδοσίες, ως η διαπραγματευτική μας θέση, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στον απόηχο της αναθεώρησης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία.

Κύπρος και Ρωσία συμφώνησαν στις 10 Αυγούστου στην τροποποίηση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με τη συμφωνία να αναμένεται να υπογραφεί το φθινόπωρο και με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

«Την επόμενη της συνάντησης μας, η Ρωσία ανακοινώνει διαδικασία αναθεώρησης Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας & με Ελβετία μετά από Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο. Η Κύπρος δεν στοχοποιείται, αποτρέπεται φυγή κεφαλαίων σε άλλες δικαιοδοσίες, ως η διαπραγματευτική μας θέση», σημείωσε στο tweet του ο κ. Πετρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις η Κύπρος συμφώνησε με τους όρους της Ρωσίας για την αύξηση του φόρου σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15%, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου οικονομικών, στις 11/8/2020.

Με βάση σχετικές ανακοινώσεις, η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δυο βασικά άρθρα της Σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα.

Η Κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η Κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.

Tο ρωσικό ΥΠΟΙΚ αποσκοπεί στην κατάληξη των συνομιλιών με το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα εντός ενός μήνα, υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που προσφέρθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.