You are here

Πειραιώς: Ξεκινά σήμερα η αύξηση κεφαλαίου

17/01/2011 11:33
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα των road shows της Τράπεζας Πειραιώς σε Λονδίνο Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι, ενώ όπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας φαίνεται πως εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τόσο από παλιούς μετόχους όσο και από νέους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση και άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Ερωτήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικότερα ερωτήματα των ξένων την περίοδο αυτή προς τις τράπεζες αποτελεί το θέμα των εποπτικών κεφαλαίων, ενώ το κρίσιμο αυτό θέμα φαίνεται να απασχολεί εντονότατα στο σύνολό τους τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Αλλωστε σε όλη την Ευρώπη οι τράπεζες προετοιμάζονται και λόγω των νέων κανόνων της Βασιλείας που θα ισχύσουν για σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από σήμερα λοιπόν ξεκινάει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, των δικαιωμάτων στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για τους παλιούς μετόχους.

Οσον αφορά το ημερολόγιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αυτό μέχρι τη λήξη της διαδικασίας έχει ως εξής:

17.01.2011: Πίστωση στην Ε.Χ.Α.Ε. των δικαιωμάτων προτίμησης στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.

17.01.2011: Εναρξη διαπραγμάτευσης και άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

25.01.2011: Λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης

31.01.2011: Λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

04.02.2011: Ανακοίνωση στο Η.Δ.Τ. και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου για την κάλυψη της αύξησης. Μετά την ως άνω αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέρχεται σε 712.997.968,38 ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα της έκδοσης θα ανέλθουν σε 807.054.045 ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα αποτελέσει ένα σημαντικό μαξιλλάρι κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 200 μονάδων που θα οδηγήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο 11,7 από 9,7 σε μία περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για τη χρηματαγορά γενικότερα και την τραπεζική αγορά ειδικότερα.

Εκτός συνόρων

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να δραστηριοποιηθεί τόσο στην εγχώρια βοηθώντας τις εθνικές προσπάθειες ανακαμψης της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη διεθνή αγορά που είναι ήδη τοποθετημένη στο βαθμό που οι εκτιμήσεις λένε ότι η ανάπτυξη θα ξεκινήσει πρώτα από τις περιοχές της νέας Ευρώπης.

Η αύξηση πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων της με αναλογία 12 νέες προς 5 παλαιές μετοχές. Συνολικά θα εκδοθούν 807.054.045 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 0,30 η κάθε μία και με τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκά στη.