You are here

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Eκδήλωση εις μνήμη Ανδρέα Πατσαλίδη

03/11/2010 09:55
Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον αείμνηστο Ανδρέα Πατσαλίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών, πρώην Διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι και εκτιμητές του έργου του αείμνηστου Ανδρέα Πατσαλίδη .

Για τη ζωή και το αξιόλογο έργο του Ανδρέα Πατσαλίδη μίλησαν ο κύριος Γιάννης Κυπρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και ο κύριος Αυξέντης Αυξεντίου, πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στην ομιλία του με τίτλο "Ανδρέας Πατσαλίδης: Ο τραπεζίτης, ο οραματιστής, ο άνθρωπος" ο κύριος Κυπρή, αναφέρθηκε στο ήθος και το έργο του τιμωμένου και την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Εξήρε τα ποικίλα χαρίσματα του ανδρός, όπως την ανιδιοτέλεια, τη σεμνότητα και την προσφορά του στα κοινά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη δραστηριότητά του στον τραπεζικό τομέα και στην ανάπτυξη της Τράπεζας Κύπρου στη διάρκεια της θητείας του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Πατσαλίδης στην ίδρυση, το 1984, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με στόχο την προβολή του μακραίωνου ελληνικού πολιτισμού της νήσου εντός και εκτός συνόρων.

Στην ομιλία του με τίτλο "Η συμβολή του Ανδρέα Πατσαλίδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου", ο κύριος Αυξεντίου αναφέρθηκε στο οικονομικό θαύμα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Οικονομικών από το 1968 έως το 1979. Τόνισε επίσης το έργο που επιτέλεσε ο Ανδρέας Πατσαλίδης μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οπόταν η Κύπρος μετατράπηκε σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Ανδρέα Πατσαλίδη και το έργο του σε σενάριο και σκηνοθεσία Σπύρου Κέττηρου. Αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα καθώς και από την οικογένεια του Ανδρέα Πατσαλίδη. Προς τιμή του Ανδρέα Πατσαλίδη αφιερώθηκε η προσφάτως ανακαινισθείσα Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος στη Φανερωμένη.


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.