You are here

Σταυράκης: Φόροι τραπεζών, εταιρειών, ακινήτων

16/09/2010 15:16
Φόρους σε τράπεζες, εταιρείες, ακίνητα αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 4,5%. Ο υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στα μέτρα που προτείνει στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ.

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει έλλειμμα 5,4%, €150 εκ. περισσότερα από ότι ο στόχος του 4,5%. Για να καλυφθεί αυτός ο στόχος, είπε σήμερα ο υπουργός, θα προτείνονται σειρά πιθανών μέτρων που περιλαμβάνουν:

• αύξηση του εταιρικού φόρου στις κυπριακές εταιρείες
• φορολογία στις τράπεζες
• μια νέα αναθεώρηση των τελών ακίνητης ιδιοκτησίας που να αφορά τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας
• επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα
• φορολογία σε τσιγάρα και αλκοόλ, και
• μέτρα συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου.

«Με το χθεσινό προϋπολογισμό έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση», σημείωσε ο κ. Σταυράκης, αναφέροντας πως οι δαπάνες του κράτους μειώθηκαν στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 1975.

«Αυτό από μόνο του βοηθά στη μείωση του ελλείμματος», ωστόσο, πρόσθεσε, «υπολείπονται όμως ακόμη €150 εκ., τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με επιπρόσθετα μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη συνέχεια ότι έχει ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος με τα συνεργαζόμενα κόμματα στην προσπάθεια εξεύρεσης άμεσα εκείνου του ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, το οποίο θα καλύψει το έλλειμμα.

«Τα πιθανά μέτρα είναι γνωστά» είπε ο κ. Σταυράκης και ανέλυσε: «Περιλαμβάνουν πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου στις κυπριακές εταιρείες, κάποια φορολογία στις τράπεζες, μια νέα αναθεώρηση των τελών ακίνητης ιδιοκτησίας που να αφορά τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, το επιβαλλόμενο μέτρο από την Ευρώπη όσον αφορά ελάχιστο ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα 5%, κάποιες άλλες πιθανές φορολογίες σε τσιγάρα και αλκοόλ και σίγουρα κάποια μέτρα αυτοσυγκράτησης του κρατικού μισθολογίου».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις.

«Άρα, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο αριθμό πιθανών μέτρων, τα οποία άμεσα θα πρέπει συναινετικά με τα υπόλοιπα κόμματα και τους εταίρους να αποφασίσουμε για να καλύψουμε το υπολειπόμενο ποσό των €150 εκ.», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν και το συνταξιοδοτικό αποτελεί μια σκέψη η οποία πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το συνταξιοδοτικό είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία.

«Είναι όμως ένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα το οποίο ούτε μπορεί να επιλυθεί άμεσα και σύντομα και ούτε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα δημόσια οικονομικά του 2011».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε «το στοίχημα είναι να συμφωνήσουμε με τα κόμματα τα οικονομικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αμέσως την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, το συνταξιοδοτικό».