You are here

Υποσύστημα Αλέξαντρος από Cyta

31/08/2010 14:34
Την εμπορική λειτουργία του τμήματος Κύπρου-Γαλλίας του νέου υποθαλάσσιου καλωδιακού της υποσυστήματος Αλέξαντρος εξήγγειλε η Cyta.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού το υποσύστημα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Cyta και της Telecom Egypt (TE).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Cyta συμμετέχει στη βάση ιδιοκτησίας στο καλωδιακό σύστημα TE NORTH (TEN) της ΤΕ, που θα διασυνδέει την Αίγυπτο με σημείο παρουσίας της Telecom Egypt στη Γαλλία.

Το σύστημα TEN έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Alcatel-Lucent με οκτώ οπτικές ίνες συνολικής χωρητικότητας πέραν των 10Tbps. Το σύστημα διαθέτει υποθαλάσσιους διακλαδωτές, που επιτρέπουν τη διασύνδεσή του με επιλεγμένες μεσογειακές χώρες, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας των μεσογειακών χωρών με την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Βάσει της σχετικής συμφωνίας, το καλωδιακό σύστημα TEN έχει προεκταθεί στην Κύπρο μέσω απ’ ευθείας διακλάδωσης και η Cyta έχει αποκτήσει ξεχωριστά ζεύγη ινών μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Κύπρου-Γαλλίας, χωρητικότητας 96x10Gbps ανά ζεύγος.

Επιπλέον, η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα επέκτασης του υποσυστήματος στην Ελλάδα. Το τμήμα Κύπρου-Αιγύπτου του υποσυστήματος θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες μαζί με το υπόλοιπο σύστημα TEN.

Όπως αναφέρεται, σήμερα, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό περιφερειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μέσω της εκτεταμένης διεθνούς τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Cyta, η οποία αποτελείται από υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που διασυνδέουν το νησί μας με γειτονικές χώρες και άλλους διεθνείς προορισμούς.

Σημειώνεται παράλληλα πως με το νέο υποσύστημα η Cyta επιτυγχάνει τη βέλτιστη διάταξη για τις επιχειρηματικές της ανάγκες, μεγιστοποιεί τις δυνατότητες συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο και ενισχύει την ευρωστία και αξιοπιστία της διεθνούς καλωδιακής υποδομής της.

Ταυτόχρονα, προστίθεται, το «Αλέξαντρος» επιτρέπει στη Cyta την παροχή υψηλής ποιότητας χωρητικότητας σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και την πρόσβαση σε νέες αγορές, εξυπηρετώντας τις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Κύπρου ευρύτερα.