You are here

Αποκλείουν «φέσι» στην ψηφιακή

24/08/2010 14:17
Το κόστος της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας δεν πρόκειται να μετακυλιστεί στους τηλεθεατές υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές, καθησυχάζοντας για το σχετικά ψηλό τέλος που θα καταβάλει η Velister για απόκτησή της πλατφόρμας. Ο Ρυθμιστής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Πόλυς Μιχαηλίδης, υποστηρίζει ότι η κοινοπραξία των εγχώριων καναλιών, που κέρδισε χθες το διαγωνισμό για την πλατφόρμα πλειοδοτώντας στα €10 εκ., θα μπορεί να επιβιώσει ακόμα και με αυτά τα δεδομένα.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι ούτε και ίδιοι οι πλειοδότες στο διαγωνισμό δεν ανέμεναν ότι η πλειοδοσία θα έκλεινε στα €10 εκ.

Υπογράμμισε ότι «το ποσό αυτό με βάση τους όρους του διαγωνισμού δεν μπορεί να επιμεριστεί και δεν θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές δηλαδή στους χρήστες. Αυτό είναι δεδομένο ακόμη και να ήταν διπλάσιο ή μικρότερο το ποσό».

Το δεδομένο αυτό σημείωσε ο Ρυθμιστής καταδεικνύει και μελέτη που διενέργησαν λειτουργοί της υπηρεσίας του προσθέτοντας, ότι «η άνοδος των τιμών δεν είναι αναλογικά συσχετιζόμενη με την πληρωμή των τελών των καταναλωτών. Θα πληρώσουν όμως τα κανάλια τα οποία θα συμβληθούν πάνω στην πλατφόρμα».

Τα έξι ιδιωτικά κανάλια καθώς και τα δύο καλωδιακά θα πρέπει να καταβάλλουν ετησίως στο διαχειριστή της πλατφόρμας συγκεκριμένο ποσό το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη σύνδεση και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Ως γνωστό, οι άλλοι δύο προσφοροδότες εξήλθαν τις διαδικασίες σε χαμηλότερα ποσά. Οι μελέτες βιωσιμότητας της Cyta έδειχναν κόκκινο μετά τα €4 εκ. και της LRG μετά τα €9 εκ., όσα πλειοδότησαν.

Ειδικοί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών διερωτούνται λοιπόν πως η Velister θα κάνει απόσβεση των χρημάτων της αφού η συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογράψει θα είναι διάρκειας 15 χρόνων. Κάποιοι βλέπουν να καλύπτεται το κενό από αυξημένα έσοδα διαφήμισης και άλλοι από χρέωση τέλους παροχής των υφιστάμενων καναλιών στα ψηφιακά μπουκέτα που θα προσφερθούν τα επόμενα χρόνια.

Επί αυτού ο Ρυθμιστής δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί. Αρκέστηκε να τονίσει ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο διαγωνισμό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδι για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή την 1η Ιουλίου του 2011.

Η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών θα έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας καθώς και να εφαρμόζονται οι όροι του διαγωνισμού.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου