You are here

Πρόστιμο €5 χιλ. στη SFS

29/07/2010 14:32
Πρόστιμο ύψους €5 χιλ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρεία SFS για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις το άρθρου 11(1)(ε) του Νόμου περί των Πράξεων Προσώπων που κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς του 2005. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚ διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν δημοσιοποίησε σημαντικές αλλαγές οι οποίες επήλθαν επί των δημοσιοποιημένων εμπιστευτικών πληροφοριών της εταιρείας με ημερομηνία 27.06.2007.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν α) τη μη υλοποίηση εκ μέρους της εταιρείας της δέσμευσης να επενδύσει μέχρι και £1.000.000 σε επενδυτικό σχήμα ακινήτων (Property Investment company/fund) υπό τον κ. Μάριο Ιωαννίδη. β) την παραίτηση του κ. Ιωαννίδη από αντιπρόσωπου της Sharelink Securities and Financial Services Ltd για την παροχή επενδυτικών συμβουλών και γ) την παραίτηση του κ. Ιωαννίδη από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών TFI Public Company Ltd και Regis Milk Industries Ltd.

Για τον καθορισμό του ύψους του πιο πάνω διοικητικού προστίμου, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 11 του Ν.116(Ι)/2005, ήτοι, €342 χιλ.

Λήφθηκε ακόμη υπόψη, η ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει η Επιτροπή στη συμμόρφωση των εκδοτριών εταιρειών με την υποχρέωση ανακοίνωσης σημαντικών πληροφοριών και την έγκαιρη δημοσίευση τους, η οποία προάγει τη διαφάνεια και την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση και τις επιχειρηματικές επιδόσεις των εκδοτών.

Τέλος, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι οι πράξεις μη ανακοίνωσης αλλαγών στις ήδη δημοσιοποιημένες πληροφορίες πλήττουν την ακεραιότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων αφού εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους διαφάνειας.

Γ.Χ.