You are here

Σκληρό πόκερ για νέο ΔΣ Cyta

13/07/2010 08:20
Σκληρό πόκερ αποδεικνύεται για τον Πρόεδρο Χριστόφια ο διορισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου της Cyta, μετά τις ενστάσεις που έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΗΚΟ στις προθέσεις της κυβέρνησης για επαναδιορισμό του προέδρου και έξι εκ των οκτώ μελών του παραιτηθέντος διοικητικού συμβουλίου της Αρχής. Ο πρόεδρος επιθυμεί να επαναδιορίσει στην προεδρία του ημικρατικού οργανισμού τον Στάθη Κιττή, αλλά θα πρέπει σήμερα να προσπεράσει τις ενστάσεις του ΔΗΚΟ, που ως γνωστό προκάλεσαν την αναβολή του επαναδιορισμού του ΔΣ την περασμένη βδομάδα.

Το θολό τοπίο αναμένεται να ξεδιαλύνει σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριου Καρογιάν με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στην οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος εκτός από τα θέματα της συγκυβέρνησης και της οικονομίας, έτσι όπως έχουν προκύψει μετά που το ΔΗΚΟ καταψήφισε ενώπιον της ολομέλειας της βουλής τα δύο κυβερνητικά φορολογικά νομοσχέδια, και το θέμα του διορισμού του διοικητικού συμβουλίου της Cyta.

Η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ στη StockWatch, Φώτη Φωτίου, ότι «θέση του κόμματος του είναι να διοριστούν νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής», δίνει μια πρόγευση του πλαισίου της σημερινής συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια και του Μάριου Καρογιάν.

Aπό το ΔΗΚΟ αφήνεται να διαρρεύσει ότι ο κ. Καρογιάν είναι διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του όσον αφορά τα έξι από τα οκτώ μέλη του ΔΣ των οποίων το όνομα δεν έχει εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στις κατηγορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως τα άλλη δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Για το ΔΗΚΟ δεν τίθεται όμως θέμα επαναδιορισμού του πρόεδρου της Cyta, Στάθη Κιττή, θέμα το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην τετ-α-τετ συνάντηση τους, ο Μάριος Καρογιάν.

Από το προεδρικό αναφέρθηκε στη StockWatch ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα διαβουλευθεί με το ΔΗΚΟ πριν λάβει την τελική του απόφαση».

Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, τόνισε ότι «ο Πρόεδρος δεν θα ήθελε να προκαλέσει αχρείαστα σχόλια εις βάρος προσώπων που δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Cyta», υπονοώντας σαφώς τα έξι από τα οκτώ μέλη.

Ο κ. Χριστοφίδης απόφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα του επαναδιορισμού του κ. Κιττή, αφήνοντας να φανεί πως σε αυτό ακριβώς το σημείο θα εστιαστεί η συζήτηση των δύο ανδρών.

Αν όλα πάνε καλά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, αύριο Τετάρτη ενδέχεται το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Cyta.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής τα οποία αναμένεται να επαναδιοριστούν είναι ο Γιώργος Χαρή ο οποίος προέρχεται από την ΕΔΕΚ, ο Στέλιος Αμερικάνος προερχόμενος από το ΕΥΡΩΚΟ, τα τρία μέλη που προέρχονται από το ΑΚΕΛ - Γιώργος Τσακιστός, Νικόλας Γεωργιάδης και Χρίστος Αντούνας - και ο αντιπρόεδρος Λοϊζος Παπαχαραλάμπους ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΣΥ.

Το εννιαμελές ΔΣ της Cyta παραιτήθηκε στις 5 Ιουλίου μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από κατηγορίες για ενδεχόμενες ατασθαλίες σε μία από τις θυγατρικές της Cyta και μετά που ήρθε στην επιφάνεια ότι κάποια από τα μέλη του ΔΣ χρησιμοποιούσαν προσωρινά πιστωτικές κάρτες του οργανισμού για προσωπικούς σκοπούς. Η παραίτηση ακολούθησε την έναρξη του πλειστηριασμού για τη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα, την οποία διεκδίκησε και η Cyta παρά τις ενστάσεις της βουλής, προτού αποχωρήσει στα €4,1 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου