You are here

Διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά σε οροφές σχολείων

31/08/2020 19:35

Την προκήρυξη του διαγωνισμού από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων και υγρο-θερμομόνωσης οροφής σε σχολικά κτίρια, ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο  Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Θέλω με ικανοποίηση να ανακοινώσω ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προκήρυξε διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων υγροθερμομόνωσης οροφής σε 405 σχολικά κτίρια, συνολικής δυναμικότητας 4.9.MW. Πρόκειται για μια συνεργασία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021», ανέφερε.
 
Είπε, επιπρόσθετα, ότι σε 114 σχολικά κτίρια υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και σημείωσε ότι βεβαίως, πέρα από τη πολύ μεγάλη σημασία που έχει η λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ενεργειακή αυτοτέλεια των σχολείων, είναι πολύ σημαντικό το ότι μαζί με αυτή την εργασία γίνεται υγροθερμομόνωση της οροφής, κάτι το οποίο θα συμβάλει στις καλύτερες συνθήκες μέσα στα σχολεία.
 
«Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας υπέγραψε από τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνία από κοινού με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την εγκατάσταση αυτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων και για την υγρο-θερμομόνωση της οροφής σε  σχολικά κτίρια», συμπλήρωσε.
 
Καταλήγοντας,  ο κ. Προδρόμου είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί κι ένα άλλο φιλόδοξο ενεργειακό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από φέτος σε πιλοτική βάση από το Υπουργείο Παιδείας.