You are here

Στην ΤτΕ η απόφαση για την αποτίμηση των ομολόγων των ασφαλιστικών

26/04/2010 14:15
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της αποτίμησης των ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ως γνωστόν η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στις εταιρείες που τις έχουν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο όσο και στις εταιρείες που τις έχουν στο εποπτικό χαρτοφυλάκιο. Η εκτόξευση των spreads των 10ετών, 2ετών, 5ετών και 7ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειώσει τις τρέχουσες αξίες τους κατά τουλάχιστον 40%-50% περίπου σε σχέση μ’ αυτές του περυσινού α’ τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αν αποτιμήσουν τα ομόλογα σε τρέχουσες τιμές (mark to market) θα εμφανίσουν πρόβλημα με τις καθαρές θέσεις τους και θα χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή να περάσουν τις υποαξίες στα αποτελέσματα χρήσης.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει εκφραστεί κατά καιρούς υπέρ της αποτίμησης των ομολόγων σε τιμές κτήσης, όμως η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί πρόβλημα αποδοχής της πρότασης αυτής τόσο στο Υπουργείο Οικονομίας όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η αξία των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ανερχόταν στις αρχές 2009 στα 3,6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ εάν γινόταν σήμερα η αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές θα ήταν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες, και ειδικά ξένες πολυεθνικές, υιοθετούν το χαρτοφυλάκιο που τους ορίζει η μητρική τους εταιρεία και γι’ αυτό υπήρχε μεγάλη μεταστροφή κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2009-Μαρτίου 2010 σε ομόλογα ξένων κρατών και ειδικά σε τίτλους γερμανικούς, γαλλικούς και αμερικάνικους. Το θέμα των ομολόγων αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των ελληνικών με τις ξένες εταιρείες, αφού οι περισσότερες πολυεθνικές αποτιμούν τα ομόλογά τους σε τρέχουσες τιμές, γεγονός που σημαίνει ότι εκτίθενται στους κινδύνους των αγορών ενώ οι περισσότερες ελληνικές αποτιμούν είτε σε τιμές κτήσης είτε σε τιμές διακράτησης με ενσωμάτωση των κουπονιών στη λήξη (hold to maturity).