You are here

Τέρμα στα ψηφιακά όνειρα Cyta

15/04/2010 18:24
• Πλειοψηφία 28-21 στο νόμο μπλόκο

• Διχασμένο το ΔΗΚΟ

• Cyta: Ελπίζει σε προεδρικό βέτο


Φρένο έβαλε τελικά η Βουλή στην πορεία της Cyta να διεκδικήσει τη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα, ψηφίζοντας το απόγευμα κατά πλειοψηφία νόμο που της φράζει το δρόμο. Υπέρ της πρότασης νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, τάχθηκαν 28 Βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ και του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, Σοφοκλής Φυττής, Αθηνά Κυριακίδου και Ανδρέας Αγγελίδης.

Εναντίον ψήφισαν 21 Βουλευτές το ΑΚΕΛ καθώς και οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης , Νίκος Κλεάνθους, Αντώνης Αντωνίου και Φύτος Κωνσταντίνου.

Αποχή τήρησαν οι Βουλευτές από το ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος και των οικολόγων ,Γιώργος Περδίκης.

Εκφράζοντας την αντίθεση του για τη ψήφιση του νόμου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία εκπροσωπεί το λαό και το δημόσιο, με την ενέργεια της αφήνει το σημαντικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, στα χέρια ιδιωτών.

Δικαιολογώντας τη στάση που τήρησε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την απόφαση της Βουλής, υπογραμμίζοντας « ότι η Βουλή πρέπει να στηρίζει τους ημικρατικούς οργανισμούς, εάν ήθελε η βουλή να στερήσει το δικαίωμα της Cyta, έπρεπε να το πράξει πριν αρχίσει η διαδικασία του πλειστηριασμού».

Άδικη και εκτός νομικού πλαισίου, χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Στάθης Κιττής.

Μιλώντας στην StockWatch ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναπέμψει το νόμο και εφαρμοστεί τότε η Cyta θα χάσει €170 χιλ. που κατέβαλλε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων κατά την υποβολή της αίτησης της για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι παρόλο που διαφωνούν είναι σεβαστή η απόφαση της Βουλής, υποδεικνύοντας ότι αναμένει από την πολιτεία «να θέσει τα πράγματα στη σωστή νομική τους διάσταση».

«Η Cyta» υπογράμμισε «δεν έδωσε ποτέ αφορμή για τις δραστηριότητες της ώστε να δικαιολογούν αυτή τη δραστική αποκοπή στην ουσία εξουσιών από ένα ημικρατικό οργανισμό».

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η ενέργεια της Βουλής θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα επιφέρει πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, εξηγώντας ότι «παρόμοιες ενέργειες θα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ευκαιριακή πλειοψηφία βουλευτών, σε συγκεκριμένες ενέργείες ημικρατικών οργανισμών, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στην διαχείριση των οικονομικών πόρων των ημικρατικών οργανισμών από Βουλευτές».

Ξεκαθάρισε ότι η Cyta δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με κανένα Βουλευτή, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός μετά την απόφαση της Βουλής δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε άλλη Κοινοπραξία ούτε σαν μέτοχοι, αλλά ούτε σαν συνεργάτες , τονίζοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε παρόμοιας φύσης δραστηριότητες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου