You are here

Cyta: Γολγοθάς η δέσμευση κονδυλίων

26/03/2010 19:35
Εγκλωβισμένη νιώθει η διοίκηση της Cyta από τις δεσμεύσεις κονδυλίων €45 εκ. από τη βουλή, απαριθμώντας σειρά προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν στη λειτουργία της από την προχθεσινή κίνηση της βουλής και διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Cytavision θα μεταδώσει κανονικά τους υπόλοιπους αγώνες ποδοσφαίρου της φετινής σεζόν.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως η Cyta μετά το «σταύρωμα» από τη Βουλή αριθμού κονδυλίων στον φετινό προϋπολογισμό της, ο ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Φώτης Σαββίδης είπε ότι η Cytavision θα μεταδώσει κανονικά τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Μετά από πρόσθετες εξηγήσεις που έλαβαν από τη Βουλή το κονδύλι που δεσμεύθηκε είναι στην ουσία είναι μόνο €1,5 εκ. και όχι €20 εκ. που γράφη η τροποποίηση που ψηφίστηκε από τη βουλή.

Ο Οργανισμός σημείωσε θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του και όπως εξήγησε «τα περισσότερα σωματεία με τα οποία συνεργαζόμαστε έχουν προπληρωθεί για τους αγώνες της περιόδου 2009 -2010 που λήγει το Μάιο».

Την ίδια ώρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι εάν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν αποδεσμεύσει το συγκεκριμένο κονδύλι η Cyta ενδεχόμενος να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με την προβολή των ποδοσφαιρικών αγώνα του πρωταθλήματος που αρχίζει τον Ιούνιο του 2010 και λήγει το Μάιο του 2011.

«Όπως διαμορφώθηκε η τροπολογία», συνέχισε, «επηρεάζονται οι αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά όχι οι συμβατικές μας υποχρεώσεις οι οποίες βάση αυτών που έχουμε προπληρώθηκαν οι αγώνες και θα τους προβάλλουμε», είπε.

Την ίδια ώρα κάλεσε τους συνδρομητές της Cytavision να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη προς τον Οργανισμό και θα καταβάλλουν προσπάθειες για να αποδεσμευθεί το κονδύλι.

Ο Πρόεδρος εξάλλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθης Κιττής τόνισε από την πλευρά του ότι οι δεσμεύσεις που έγιναν από τη Βουλή θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού καθώς και την ομαλή εξέλιξη των συμβατικών του υποχρεώσεων έναντι των διαφορών συνεργατών του.

«Η Cyta» είπε «είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις προγραμματισμένες διαφημιστικές της εκστρατείες στο βαθμό που τις επιτρέπουν οι συμβατικές της υποχρεώσεις». Ως γνωστό, η βουλή μπλόκαρε την Τετάρτη το κονδύλι €11 εκ. που περιέλαβε στο φετινό προϋπολογισμό η Cyta για διαφημίσεις.

Ο κ. Κιττής επεσήμανε ότι η Διεύθυνση και το ΔΣ θα καταβάλουν προσπάθειες για επανασχεδιασμό της στρατηγικής του σε όλους του τομείς που επηρεάζονται από την απόφαση της Βουλής για να μειώσει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός θα δείξει πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι παρά τις διαφωνίες του θα τις εφαρμόσει.

Η Cyta, ανέφερε ο κ Κιττής, θα ενημερώσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για όλα τα σημεία του προϋπολογισμού, συμπληρώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε μετά από σοβαρή μελέτη και υποβλήθηκε έγκαιρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα ο προϋπολογισμός παρουσιάζει 10% μείωση στις δαπάνες του», είπε.

Προειδοποίησε ότι η απόφαση της Βουλής εγκλωβίζει τον Οργανισμό και τον θέτει υπό ομηρία και σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της, συμπληρώνοντας ότι «ο Οργανισμός θα ενημερώσει όλους τους συνεργάτες του για τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει».

Καταλήγοντας ανέφερε η Cyta επιστρέφει μέσω τους κράτους στους πολίτες σημαντικά ποσά «τα οποία ανέρχονται στα €440 εκ. την περίοδο μετά την ελευθεροποιήση της αγοράς και αν προστεθούν ο φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ η συνολική συνεισφορά προς το Κράτος είναι πέραν του €1 δις».

Αναφορικά με την διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης ο Πρόεδρος του ΔΣ είπε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για αποδέσμευση όλων των κονδυλίων συμπεριλαμβανομένου και της ψηφιακής ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσο η ενέργεια των Βουλευτών ήταν για να ασκήσουν πιέσεις στον Οργανισμό για το θέμα αυτό.

Ο κ. Κιττής αντιπαρήλθε των προκλητικών δηλώσεων, όπως τις χαρακτήρισε, από τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος τον κάλεσε να ανακαλέσει αλλιώς να μην πάει στη Βουλή για να ζητήσει αποδέσμευση των κονδυλίων. Τόνισε ότι «η Βουλή είναι το σπίτι της Δημοκρατίας και δεν νομίζω ότι μπορεί να απαγορευθεί σε ένα πολίτη επειδή εξέφρασε μια άποψη να εισέρθει στον οίκο της δημοκρατίας για να συζητήσουν τα θέματα».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ πρόσθεσε με έμφαση ότι «εάν είναι αυτοί θεσμοί που θα λειτουργήσουν λυπούμαι αλλά δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε η Βουλή».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου