You are here

«Τρέχουν» τα μισθολόγια εταιρειών

18/03/2010 06:42
Με ένα από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ευρωζώνη αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2009 τα μισθολόγια στην Κύπρο, την ίδια περίοδο που η οικονομία συρρικνώθηκε. Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat δείχνουν πως το εργατικό κόστος στην Κύπρο συνεχίζει να αυξάνεται με ψηλότερους ρυθμούς από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εργατικό κόστος στην Κύπρο παρουσιάζει αύξηση 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης των μισθολογίων επιταχύνθηκε προς το τέλος του έτους.

Το τρίτο τρίμηνο του 2009 ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, η αύξηση ήταν της τάξης του 2,3%.

Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Η αύξηση στο εργατικό κόστος στην Κύπρο στον τομέα της βιομηχανίας ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο στο 2,6% από 1,9% το τρίτο τρίμηνο, ενώ στον τομέα των κατασκευών το κόστος αυξήθηκε κατά 0,9%, όσο και το τρίτο τρίμηνο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η αύξηση του κόστους ανήλθε στο 3,1% έναντι αύξησης 2,9% το τρίτο τρίμηνο.

ΕΕ

Η αύξηση του εργατικού κόστους στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη από ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Στην ΕΕ το εργατικό κόστος σημείωσε ετήσια αύξηση 2,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και στην ευρωζώνη άνοδο 2,2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο εργατικό κόστος σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (11,3%) και στην Αυστρία (6,5%). Αντίθετα, μειώσεις καταγράφηκαν σε επτά χώρες με τις μεγαλύτερες να συναντώνται στη Λιθουανία (-10,8%), στην Εσθονία (-5,8%) και στη Λετονία (-5,6%).

Της Γεωργίας Χαννή

Επισυνάπτονται τα στοιχεία της Eurostat