You are here

Τίτλοι τέλους στα ψηφιακά όνειρα Cyta

16/03/2010 14:51
Οριστικό τέλος στην αυτόνομη διεκδίκηση από τη Cyta της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης βάζει τελικά η Επιτροπή Συγκοινωνιών της βουλής με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου και του Νικόλας Παπαδόπουλος η οποία τροποποιήθηκε μετά από εισηγήσεις εκπροσώπων της νομικής υπηρεσίας και του τμήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του υπουργείου Συγκοινωνιών.

Η πρόταση νόμου, η οποία την Πέμπτη παίρνει το δρόμο της Ολομέλειας και θα τεθεί προς ψήφιση, στην ουσία απαγορεύει στη Cyta να συμμετάσχει αυτόνομα στην πλειοδοσία για τη διεκδίκηση της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ της δίνει το δικαίωμα μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού να μπει στην Κοινοπραξία που θα αναλάβει την πλατφόρμα, αυτό φυσικά εάν το επιθυμεί ο διαχειριστής της πλατφόρμας.

Ως γνωστό, τη δεύτερη πλατφόρμα διεκδικούν κοινοπραξία των υφιστάμενων καναλιών και κοινοπραξία ελλαδοκυπριακών συμφερόντων.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ξεκαθάρισε στα μέλη της Επιτροπής «ότι από τη στιγμή που οι προσφορές έγιναν από την αρχή χωριστά, δεν μπορεί στην πορεία η Cyta να συμπράξει με κανέναν άλλο από τους δύο προσφοροδότες».

Πιθανόν, είπε, αυτό να γίνει εάν υπάρξει κατάληξη και η μια από τις δύο εταιρείες που έχουν καταθέσει προσφορά θελήσει τη συνεργασία με τον Ημικρατικό Οργανισμό.

Μετά την εξέλιξη αυτή το απόγευμα αναμένεται να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής για να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, ενώ δεν αποκλείεται να αποσύρει το ενδιαφέρον της από το διαγωνισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, επανέλαβε τη θέση του για ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλίου στην αγορά εάν η Αρχή εξασφάλιζε τη δεύτερη πλατφόρμα.

Ως γνωστό, ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών δήλωσε την περασμένη βδομάδα στη βουλή ότι όποιος πάρει τη δεύτερη πλατφόρμα θα έχει μονοπώλιο.

Σε κάποια στιγμή η συζήτηση ήταν έντονη με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκούμα, να ζητά από το Λευτέρη Χριστοφόρου για τη στοχευμένη, όπως είπε, εμμονή του να αποκλείσει τη Cyta.

Για να πάρει απάντηση από το βουλευτή του ΔΗΣΥ ο οποίος τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ θα μας περνά από τον ορό της αλήθειας», επισημαίνοντας ότι σκοπός της πρότασης νόμου που κατάθεσε είναι για να μην πέσει όπως είπε η Cyta σε περιπέτειες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, διερωτήθηκε εάν αποκλείσει η βουλή με νόμο την Αρχή θα υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης του διαγωνισμού.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Ανδρέας Φακοντής, εξήγησε ότι με την τροπολογία που έγινε δεν θα επηρεάζεται η Αρχή για άλλες δραστηριότητες όπως είναι η κινητή τηλεφωνία. Αφορά είπε μόνο την αφαίρεση από τη Cyta της δυνατότητας αίτησης για την πλατφόρμα.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, απηύθυνε έκκληση προς τη Cyta για να συνεργαστεί με τους φορείς της ιδιωτικής τηλεόρασης και να μην αναγκασθεί η βουλή να προχωρήσει σε μια νομοθεσία που ενδεχομένως θα έχει και κάποια κενά. Όλα τα κομμάτα δεσμευτήκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της βουλής.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου