You are here

Μεγάλη στροφή στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα

11/09/2020 06:58

Τη μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αντανακλούν στοιχεία του διαχειριστή συστήματος διανομής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα οποία εξασφάλισε η StockWatch.  Εν μέσω των απανωτών ρεκόρ στις θερμοκρασίες και της διάρκειας του καύσωνα, αρκετά νοικοκυριά αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2.998 οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα συμψηφισμού μετρήσεων (net metering), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 14.224 KW, από τα οποία παράχθηκε ενέργεια 82.901 MWh.

Το τρέχον έτος φαίνεται όχι μόνο να συντηρείται, αλλά και να ενισχύεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο είχαν ήδη εγκατασταθεί 2.196 οικιακά φωτοβοτλαϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 9.778 KW, με την παραγόμενη από αυτά ενέργεια να φτάνει στα 57.536 MWh. Τα μεγέθη του 2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στη StockWatch, ο εκτελών χρεή διευθυντή του αρμόδιου τμήματος Πέτρος Μηνά, δεν καταμετρείται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering.

Αυτό που καταγράφεται είναι η εξερχόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη δεδομένη στιγμή και εξέρχεται στο δίκτυο, καθώς και η εισερχόμενη από το δίκτυο ενέργεια προς την κατοικία, όταν οι ανάγκες που δεν καλύπτονται από το φωτοβολταϊκό σύστημα, καλύπτονται από το δίκτυο της ΑΗΚ. Για στατιστικούς σκοπούς θεωρείται ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει 1.609 kWh ανά kW τον χρόνο.

Το σχέδιο χορηγιών διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον

Ο κ. Μηνά αποδίδει το ενισχυμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από το 2019 στην υλοποίηση του νέου σχεδίου χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, που άρχισε να εφαρμόζεται από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (2018) και ανανεώθηκε τον Απρίλιο του 2020, με τα ίδια χαρακτηριστικά, από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο χορηγιών, επιχορηγεί €250 ανά KW για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος μέχρι 4 KW. Το ποσό της επιχορήγησης αντιστοιχεί με €1000 σε μια εγκατάσταση 4 KW το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στις €4,5-5 χιλ. Η εν λόγω χορηγία που ανέρχεται στο 20% της επένδυσης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, αφορά μη ευάλωτους καταναλωτές.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές, το ύψος της χορηγίας φτάνει μέχρι και τα €750 ανά KW για σύστημα ισχύος 4 KW, δηλαδή στα €3.750 χιλ. συνολικά.

Ο κ. Μηνά εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών θα συνεχιστεί, υποδεικνύοντας ότι τα στοιχεία του 2020 καταδεικνύουν πως θα ξεπεραστούν τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς.

Σε ότι αφορά τα επόμενα έτη, ο κ. Μηνά εξέφρασε την εκτίμηση πως «νοουμένου ότι θα συνεχιστεί το σχέδιο χορηγιών, αναμένω ότι το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει να υπάρχει».

Πρόσθεσε ότι το τρέχον σχέδιο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και πως μέχρι τότε, ενδεχομένως να υπάρξει νέο σχέδιο.

Με βάση τα στοιχεία, από το 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 έχουν εγκατασταθεί συνολικά 16.546 φωτοβολταϊκά συστήματα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 61.301 KW με την παραγόμενη ενέργεια να φτάνει στα 369.073.

Συμψηφισμός και σωστή διαστασιολόγηση

Με βάση το σύστημα net metering, στο τέλος κάθε διμήνου, συμψηφίζεται η εξερχόμενη με την εισερχόμενη ισχύ και εάν υπάρχει περίσσια παραγωγή, αυτή μεταφέρεται στο επόμενο δίμηνο. Η τελική εκκαθάριση γίνεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αναλόγως του πότε θα πραγματοποιηθεί η μέτρηση. Κατά την τελική εκκαθάριση η περίσσια ενέργεια που παράχθηκε από το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν μεταφέρεται σε επόμενο δίμηνο αλλά, μηδενίζεται.

Για την έγκριση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος, η ΑΗΚ ζητά μελέτη διαστασιολόγησης συστήνοντας όπως με βάση τη μελέτη, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα να είναι τέτοια που να μην υπερβαίνει την ετήσια κατανάλωση του νοικοκυριού. Παρά τις συστάσεις, ορισμένες φορές τυγχαίνει να υπάρχει μικρή περίσσια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Μηνά.

Ο κ. Μηνά επεσήμανε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τη σωστή διαστασιολόγηση, κάποιος μπορεί να αποσβέσει την επένδυση του σε περίπου έξι χρόνια, και να έχει άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα στην οικία του για αρκετά χρόνια.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει ωφέλιμη ζωή διάρκειας 25 ετών και ακολούθως ενδεχομένως να χρειαστεί αντικατάσταση, ή να συνεχίσει να λειτουργεί ίσως με μειωμένη απόδοση, καθώς αρχίζει να φθείρεται.

Της Μαρίας Χαμπή