You are here

Τρομάζει το δεύτερο κύμα κόκκινων δανείων

15/09/2020 07:16

Το πανδημικό κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τρομάζει τους τραπεζίτες, που θα κληθούν να ξεκινήσουν από την αρχή την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, μετά από μια επταετία κατά την οποία επιτεύχθηκε η μείωση των προβληματικών δανείων στο σύστημα κατά €18 δισ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου έδωσε χθες στη βουλή το στίγμα των προβληματισμών που υπάρχουν σε Λευκωσία και Φρανκφούρτη για τις συνέπειες που θα έχει για τις τράπεζες η επιστροφή σε καταστάσεις που έφεραν τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και που οδήγησαν στο λουκέτο του Συνεργατισμού.

Η κ. Ηροδότου ανέφερε χθες στη βουλή ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα αναστολή δόσεων, τη στιγμή που αναμένεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το τέλος της αναστολής δόσεων.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σε χθεσινή του παρέμβαση στην τηλεοπτική εκπομπή του Alpha ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση των μακροχρόνιων ΜΕΔ μετά τη λήξη της αναστολής δόσεων.

Το ενδεχόμενο αύξησης των ΜΕΔ ανατρέπει την ιδιαίτερα ενθαρρυντική πορεία εξυγίανσης που ακολούθησαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.

Από το 2014 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω των προσπαθειών των τραπεζών και των διάφορων λύσεων που εφαρμόστηκαν για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Σημαντική μείωση στα ΜΕΔ €10,3 δισ. σημειώθηκε το 2018 λόγω της πράξης απορρόφησης της ΣΚΤ από την Ελληνική αλλά και τις πωλήσεις δανείων από την Τρ. Κύπρου.

Οι τράπεζες προχωρούν σε συμφωνίες πώλησης δανείων στην προσπάθεια να μειώσουν το βαρίδι των ΜΕΔ που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά το χαρτοφυλάκιο τους.

Αρχές Αυγούστου του 2020, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συμβατικής αξίας €1,5 δισ. στην Pimco.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, ο νορβηγικός Όμιλος B2Holding προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την εξαγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, ονομαστικής αξίας €400 εκ., το οποίο αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πέρσι η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση δανείων αξίας €2,8 δισ. ως μέρος του Helix 1 στο επενδυτικό ταμείο Apollo.  Πέραν του Helix 2, το πρώτο εξάμηνο προέκυψε μείωση στα ΜΕΔ μέσω πωλήσεων και οργανικών ρυθμίσεων άλλου €0,5 δισ. μειώνοντας το συνολικό δείκτη ΜΕΔ της Τράπεζας στο 22% και κατά 83% από το 2014.

Πακέτο δανείων €245 εκ. πώλησε η Τρ. Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2019 και στην APS Delta, μέλος του ομίλου εταιρειών της τσεχικής APS.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε το 2018 σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, ύψους €144 εκ. στην B2Kapital Cyprus Ltd.

Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τα τελευταία χρόνια φθάνουν τα €5 δισ.

Τέλος Μαρτίου του 2020, τα ΜΕΔ ανέρχονται σε €8,9 δισ. ή 27,7% των συνολικών δανείων.

Το 2014 τα ΜΕΔ είχαν φτάσει τα €27 δισ. ή 47,8% των συνολικών δανείων.

Πέραν των πωλήσεων δανείων, οι τράπεζες εφαρμόζουν και άλλες λύσεις για μείωση των ΜΕΔ όπως είναι οι εκποιήσεις, οι διαγραφές δανείων έναντι απόκτησης ακινήτων, οι αναδιαρθρώσεις ενώ προς την κατεύθυνση της μείωσης των ΜΕΔ συμβάλει και το σχέδιο Εστία.

Χθες ο διοικητής τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναστολή των εκποιήσεων, δίνοντας μήνυμα σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα.  Σε περίπτωση που το μήνυμα αυτό δοθεί και από τη Φρανκφούρτη, τότε θα πάψουν να ισχύουν οι κεφαλαιακές χαλαρώσεις που δόθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Της Γεωργίας Χαννή