You are here

Για ανάδυση μιας 'νέας Μέσης Ανατολής' μίλησε ο Τραμπ στην υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν

16/09/2020 06:33

Το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν χθες βράδυ τις συμφωνίες με τις οποίες κανονικοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε τις ιστορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις οποίες τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αναγνωρίζουν πλέον το εβραϊκό κράτος. Από την πλευρά του Μπαχρέιν υπέγραψε τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι ενώ τα ΗΑΕ εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Σείχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέν αλ Ναχιάν. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ, υπέγραψαν επίσης μια κοινή διακήρυξη.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε από τον Λευκό Οίκο για την ανάδυση "μιας νέας Μέσης Ανατολής", τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών.
 
"Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες "σημείο καμπής στην ιστορία".
 
Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως "πέντε ή έξι" επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

"Έχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε χώρες, πέντε επιπλέον χώρες", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Έχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη", συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη. "Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο", συνέχισε ο ίδιος.

 Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Αμεντ Ματζνταλάνι είχε δηλώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας πλασματικής ειρήνης".

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου. Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.

"Οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν μέλος, δεν το λέω αυτό σε μια επίδειξη παλικαρισμού, σας διαβεβαιώνω πως οι Παλαιστίνιοι θα συμμετάσχουν (σε μια συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή", υπογράμμισε.

Δύο τραυματίες από ρουκέτα που έπεσε στην πόλη Ασντόντ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στο Ισραήλ, από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της χώρας υπέγραφε τις συμφωνίες.

 Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τις δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, η μία αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Η δεύτερη έπεσε στην πόλη Ασντόντ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άνθρωποι. Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τα βόρεια αυτού του θύλακα προς το Ισραήλ.

ΚΥΠΕ