You are here

Μονόωρη στάση εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση

16/09/2020 14:02

Σε μονόωρη στάση εργασίας από τις 11 μέχρι τις 12 το μεσημέρι την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος της στάσης είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και της προσπάθειας για ουσιαστικές αλλαγές.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, η στασιμότητα που επικρατεί στο ουσιώδες θέμα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, που είναι αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής της έγκρισης νέων θέσεων από τα αρμόδια υπουργεία επικαλούμενοι τόσο τη μεταρρύθμιση όσο και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, οδηγεί μέρα με τη μέρα τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα.

Οδηγεί επίσης σε αποψίλωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών τους, καθώς και τη διασάλευση των εργασιακών σχέσεων λόγω κυρίως της προσφυγής, ολοένα και περισσότερο, στην απαράδεκτη πρακτική της αγοράς υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή, αναφέρουν οι συντεχνίες, έχει επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Δήμων και Κοινοτικών Συμβουλίων και κατ’ επέκταση στους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα.

Οι Συντεχνίες αποφάσισαν να κατέλθουν σε μια παγκύπρια στάση εργασίας, σε όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Τ.Α (Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια) ως πρώτο μέτρο, προς τη κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Διευκρινίζουν πάντως πως η στάση θα γίνει πάντοτε στα πλαίσια του σεβασμού της υγειονομικής κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της μονόωρης στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι στις Α.Τ.Α. δεν θα εξυπηρετούν τους δημότες και το κόσμο, εντούτοις στο κάθε οργανισμό θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για αντιμετώπιση  έκτακτων περιστατικών που θα προκύψουν.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκδηλώσεις με την συμμετοχή των εργαζόμενων στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακα και Πάφο. Η κεντρική εκδήλωση στην οποία θα παραστεί η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος θα γίνει στον εξωτερικό χώρο που περιβάλλει τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λευκωσίας.