You are here

Φον Ντερ Λάιεν: Μέγιστη σημασία σε κράτος δικαίου, οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση, αναφορά στα διαβατήρια

16/09/2020 14:51

Το μήνυμα ότι η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση και ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές στην ΕΕ, μετέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση, αναφερόμενη ακροθιγώς μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της πώλησης διαβατηρίων.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια, η Πρόεδρος δήλωσε ότι "πριν από το τέλος του μήνα, η Κομισιόν θα εγκρίνει την πρώτη ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη".

Όπως είπε "είναι ένα προληπτικό εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό των προκλήσεων και για την εξεύρεση λύσεων. Θέλω να είναι αυτό το σημείο εκκίνησης για την Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση".

"Η Κομισιόν αποδίδει τη μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου. Γι `αυτό θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας και το Next Generation EU προστατεύονται από κάθε είδους απάτη, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο", ξεκαθάρισε.

"Αλλά οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν επίσης πόσο εύθραυστο μπορεί να είναι. Έχουμε καθήκον να είμαστε πάντα προσεκτικοί για να φροντίζουμε για το κράτος δικαίου", σημείωσε.

"Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν είναι ανεκτές. Θα συνεχίσω να  υπερασπίζομαι το κράτος δικαίου και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών μας θεσμικών οργάνων. Είτε πρόκειται για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος ή την πώληση χρυσών διαβατηρίων. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αυτές οι αξίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Το λέω αυτό γιατί όταν σκέφτομαι την κατάσταση της Ένωσής μας, μου θυμίζουν τα λόγια του John Hume - ενός από τους μεγάλους Ευρωπαίους που δυστυχώς πέθανε φέτος. Εάν τόσοι πολλοί άνθρωποι ζουν ειρηνικά σήμερα στο νησί της Ιρλανδίας, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακλόνητη πίστη τους στην ανθρωπότητα και στην επίλυση των συγκρούσεων", ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.  "Συνήθιζε να λέει ότι η σύγκρουση αφορούσε τη διαφορά και ότι η ειρήνη αφορούσε τον σεβασμό της διαφοράς. Και όπως σωστά υπενθύμισε σε αυτό το Σώμα το 1998, οι Ευρωπαίοι οραματιστές  αποφάσισαν ότι η διαφορά δεν είναι απειλή, η διαφορά είναι φυσική. Η διαφορά είναι η ουσία της ανθρωπότητας. Αυτές οι λέξεις είναι εξίσου σημαντικές σήμερα", τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

"Διότι όταν κοιτάζουμε γύρω, αναρωτιόμαστε, πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν τρία παιδιά στο Ουισκόνσιν βλέπουν τον πατέρα τους να πυροβολείται από την αστυνομία ενώ κάθονται στο αυτοκίνητο; Ρωτάμε πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν οι αντισημιτικές αποκριάτικες στολές παρελαύνουν ανοιχτά στους δρόμους μας; Πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν κάθε μέρα οι Ρομά αποκλείονται από την κοινωνία και άλλοι περιορίζονται λόγω του χρώματος του δέρματος ή της θρησκευτικής τους πεποίθησης;" διερωτήθηκε η Πρόεδρος.

"Είμαι περήφανη που ζω στην Ευρώπη, σε αυτήν την ανοιχτή κοινωνία αξιών και διαφορετικότητας. Αλλά ακόμη και εδώ σε αυτήν την Ένωση - αυτές οι ιστορίες είναι καθημερινή πραγματικότητα για τόσους πολλούς ανθρώπους. Και αυτό μας θυμίζει ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του μίσους είναι εύθραυστη - κερδίζεται σκληρά αλλά χάνεται πολύ εύκολα. Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε αλλαγή", ξεκαθάρισε.

"Να οικοδομήσουμε μια πραγματικά αντιρατσιστική Ένωση - που πηγαίνει από την καταδίκη στη δράση. Και η Κομισιόν υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό.

"Ως μέρος αυτού, θα προτείνουμε να επεκταθεί ο κατάλογος των εγκλημάτων της ΕΕ σε όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους - είτε λόγω φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικότητας. Το μίσος είναι μίσος - και κανείς δεν πρέπει να το αντέξει. Θα ενισχύσουμε τους νόμους περί φυλετικής ισότητας όπου υπάρχουν κενά. Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε τομείς όπως η απασχόληση, η στέγαση ή η υγειονομική περίθαλψη" ανακοίνωσε η Πρόεδρος.

"Θα επιβληθούμε πιο σκληρά στην εφαρμογή όταν καθυστερήσει η εφαρμογή. Διότι σε αυτήν την Ένωση, η καταπολέμηση του ρατσισμού δεν θα είναι ποτέ προαιρετική. Θα βελτιώσουμε την εκπαίδευση και τη γνώση σχετικά με τις ιστορικές, πολιτιστικές αιτίες του ρατσισμού. Θα αντιμετωπίσουμε την ασυνείδητη προκατάληψη που υπάρχει σε ανθρώπους, ιδρύματα και ακόμη και σε αλγόριθμους. Και θα διορίσουμε τον πρώτο συντονιστή της Κομισιόν κατά του ρατσισμού που θα διατηρήσει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας μας και θα συνεργαστεί απευθείας με ανθρώπους, κοινωνία των πολιτών και θεσμούς", κατέληξε.

ΚΥΠΕ