You are here

Νέα ανακούφιση προσφέρει στις τράπεζες η ΕΚΤ

17/09/2020 12:16

Νέα ανακούφιση στις τράπεζες της ευρωζώνης δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να αποκλείσουν ορισμένα ανοίγματα από το δείκτη μόχλευσης. Η κίνηση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ελήφθη αφού το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ως νομισματική αρχή της ζώνης του ευρώ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Κανονισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR), όπως τροποποιήθηκε από την «γρήγορη επιδιόρθωση» του CRR, επιτρέπει στους επόπτες τραπεζών, μετά από διαβούλευση με την αρμόδια κεντρική τράπεζα, να επιτρέπουν στις τράπεζες να αποκλείουν τα ανοίγματα από την κεντρική τράπεζα από το δείκτη μόχλευσης. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν κέρματα και τραπεζογραμμάτια, καθώς και καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

 «Οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον αποκλεισμό όταν κοινοποιούν τους δείκτες μόχλευσης, βασικό κριτήριο για τους επενδυτές. Με βάση τα δεδομένα του τέλους Μαρτίου 2020, αυτή η εξαίρεση θα αυξήσει τον συνολικό δείκτη μόχλευσης 5,36% κατά περίπου 0,3 εκατοστιαίες μονάδες. Η απαίτηση του δείκτη μόχλευσης 3% θα καταστεί δεσμευτική στις 28 Ιουνίου 2021, αλλά οι τράπεζες υποχρεούνται ήδη να γνωστοποιήσουν τον τρέχοντα δείκτη μόχλευσης», σημειώνεται.

Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (G-SIBs) και θυγατρικές ξένων G-SIBs, για τις οποίες το μέτρο παρέχει επιπλέον ανακούφιση υπό την ήδη δεσμευτική απαίτηση συνολικής ικανότητας απορρόφησης ζημιών (TLAC).

Οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο μέχρι τις 27 Ιουνίου 2021. Η εποπτική τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μια νέα απόφαση εάν επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω τον αποκλεισμό πέραν του Ιουνίου 2021, όταν η απαίτηση για δείκτη μόχλευσης 3% θα καταστεί δεσμευτική.

Σε γνώμη του το ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρει ότι «η κατάσταση που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 επηρέασε όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ με άνευ προηγουμένου και βαθύ τρόπο».

«Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανάγκη υψηλού βαθμού προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της απαιτεί την απροσδιόριστη λειτουργία του καναλιού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής που βασίζεται στην τράπεζα», αναφέρεται.

 Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου, πληρούται ο όρος των εξαιρετικών περιστάσεων που δικαιολογούν τον προσωρινό αποκλεισμό ορισμένων ανοιγμάτων έναντι των κεντρικών τραπεζών από τον υπολογισμό των συνολικών μέτρων έκθεσης των τραπεζών για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο της.

Της Γεωργίας Χαννή