You are here

Προς απόρριψη οι μισές αιτήσεις για το Εστία

22/09/2020 07:07

Προς απόρριψη οδεύουν περίπου οι μισές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες από τις τράπεζες για το σχέδιο Εστία, καθώς οι αιτούντες δεν έχουν υπογράψει το έντυπο για αποκάλυψη των περιουσιακών τους στοιχείων ή δεν πληρούν τα κριτήρια.

Από τις 6800 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις τράπεζες, έχουν φτάσει στο υπουργείο οικονομικών περίπου 2200.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών, Γιώργο Παντελή, οι μισές αιτήσεις οδεύουν προς απόρριψη ενώ άλλες χίλιες αιτήσεις, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση, διασφαλίζουν την προστασία της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη.

Ο κ. Παντελή, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ότι οι λόγοι που οι περίπου 1000 αιτήσεις οδεύουν προς απόρριψη είναι ότι είτε οι δανειολήπτες δεν έχουν υπογράψει το έντυπο σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτούν το υπουργείο εργασίας να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία τους (καταθέσεις ή άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία), είτε τα εισοδήματα τους υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που προβλέπει το σχέδιο.

Με βάση τις προϋποθέσεις του σχεδίου, το κόστος της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €350 χιλ. ενώ τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 80% των €350 χιλ. της αξίας της κατοικίας, δηλαδή μάξιμουμ να ανέρχονται στις €250 χιλ.

«Μια μεγάλη μερίδα δανειοληπτών αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει αυτό το γενναιόδωρο σχέδιο διότι προτιμά να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της διότι θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει. Σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν υποβληθεί πέραν των 6,800 αιτήσεων ώστε να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών», επεσήμαινε ο κ. Παντελή.

Αντίθετα, πρόσθεσε, το σχέδιο Εστία θεωρείται πετυχημένο για όσους ήθελαν να συνεργαστούν και να υποβάλουν συμπληρωμένη την αίτηση με όλα τα στοιχεία.

Όσον αφορά το άλλο 70% των υπόλοιπων αιτήσεων, που ανέρχεται περίπου στις 4,6 χιλιάδες και βρίσκονται στις τράπεζες, είπε ότι δόθηκε περιθώριο στις τράπεζες όπως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξέτασης τους και να τις υποβάλουν στο υπουργείο εργασίας, το οποίο, αφού τις αξιολογήσει, θα τις προωθήσει στο υπουργείο οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο όταν υποβληθούν οι συγκεκριμένες αιτήσεις στο υπουργείο οικονομικών».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι γύρω στις 3,400 αιτήσεις θα εγκριθούν.

Στόχος του σχεδίου Εστία, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των τραπεζών και άρχισε να εφαρμόζεται από τις 2 Σεπτεμβρίου 2019, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της επιχορήγησης της δόσης του δανείου ευάλωτων δανειοληπτών.

Της Ηρώς Ευθυμίου