You are here

Όπλο €16 δισ. στις τράπεζες για ανάκαμψη

28/09/2020 06:53

Ρευστό €16 δισεκατομμυρίων διαθέτουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες για να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημική κρίση. 

Η συσσώρευση καταθέσεων από την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και η παράλληλη στασιμότητα στον δανεισμό, έχουν αφήσει στις τράπεζες μεγάλο ρευστοτικό μαξιλάρι για να δανειοδοτήσουν την ανάπτυξη μετά τη λήξη της παρούσας κρίσης.

Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην οικονομία η κρίση, και τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στα τραπεζικά κεφάλαια, από πλευράς ρευστότητας, οι τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση που ήταν ποτέ, καθώς η εξυγίανση των ισολογισμών τους τις έχει αφήσει με μεγάλα ρευστοτικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Αύγουστο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €16,1 δισ.  από €15,7 δισ. τον Ιούλιο φθάνοντας στα ψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. 

Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σήμερα στα €47,9 δισ. και τα δάνεια στα €31,8 δισ.

Στο τέλος του 2013, οι καταθέσεις ανέρχονταν σε €47 δισ. και τα δάνεια σε €63,6 δισ. με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα €16,6 δισ.

Η μεγάλη αλλαγή προέκυψε λόγω της μείωσης των δανείων στο σύστημα.  Η κατάρρευση του Συνεργατισμού έσπρωξε δάνεια €7 δισ. εκτός του τραπεζικού συστήματος.  Σε συνδυασμό με τις πωλήσεις και διαγραφές δανείων, η συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και η παράλληλη αύξηση των καταθέσεων λόγω ανάπτυξης, άλλαξαν άρδην την ρευστοτική εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Για να διοχετεύσουν μέρος της ρευστότητας τους οι τράπεζες προχωρούν σε αρκετές κινήσεις όπως η εκμετάλλευση του πακέτου μέτρων διοχέτευσης ρευστότητας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.  Προς το παρόν όμως, η ζήτηση δεν έχει ακόμα φτάσει στα αναμενόμενα επίπεδα.

Για να ενθαρρυνθούν να διαθέσουν τη ρευστότητα τους στην οικονομία, οι τράπεζες έχουν λάβει κεφαλαιακή χαλάρωση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 ώστε να απορροφήσουν ζημιές από επισφάλειες.

Της Γεωργίας Χαννή