You are here

Προς ψήφιση οι κανονισμοί για εργασιακά ξενοδοχοϋπαλλήλων

29/09/2020 15:37

Ενώπιον της ολομέλειας θα τεθούν σύντομα οι κανονισμοί που περιλαμβάνουν πρόνοιες σχετικές με τους όρους εργασίας προσωπικού ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Η επιτροπή εργασίας εξέτασε σήμερα τους κανονισμούς που κατατέθηκαν στη βουλή αρχές του μήνα και εισάγουν ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία θα έχει διάρκεια τεσσάρων χρόνων.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής εργασίας και εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση τόνισαν την ανάγκη παρακολούθησης της πορείας εφαρμογής της νέας συλλογικής σύμβασης και των κανονισμών που οδεύουν προς ψήφιση, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.  

Με τους προτεινόμενους τροποποιητικούς κανονισμούς καταργούνται ρυθμίσεις που αφορούν στο δικαίωμα υπηρεσίας και τροποποιείται η αποζημίωση για εργασία κατά τις γιορτές/αργίες, έτσι ώστε να υπάρχει αποζημίωση μισού επιπλέον ημερομίσθιου (επιπλέον 1,5 ημερομίσθιο αντί του 1 που ισχύει σήμερα) από 1η Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, τροποποιούνται ρυθμίσεις για την προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στο ταμείο προνοίας και προστίθενται πρόνοιες αναφορικά με την καταβολή από πλευράς των εργοδοτών ποσοστού 1% για σκοπούς ευημερίας των εργαζομένων.

Τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο μνημονίου συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το οποίο υπέγραψαν στις 18 Δεκεμβρίου 2019 οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΕΞΕΚ-ΣΤΕΚ και οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ενώπιον της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής, δήλωσε ότι οι κανονισμοί  θα ψηφιστούν από την ολομέλεια της βουλής σύντομα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους κανονισμούς ως ένα θετικό βήμα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία καλώντας, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Φακοντής αναφερόμενος στη συλλογική σύμβαση που έχει συνομολογηθεί, σημείωσε πως προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις κατά έτος, αποζημίωση της εργασίας την Κυριακή με επιπλέον 25% ημερομίσθιο και έκδοση διατάγματος από την υπουργό για καθορισμό κατώτατων μισθών σε 19 επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το διάταγμα, όπως ανέφερε, έχει ήδη εκδοθεί και έχουν καθοριστεί οι κατώτατοι μισθοί.

Της Μαρίας Χαμπή