You are here

Ψάχνουν οικόπεδα και χωράφια οι κύπριοι αγοραστές

30/09/2020 06:49

Η αγορά οικοπέδων και χωραφιών συντηρεί τη ζήτηση για ακίνητα στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά, παρά τη μεγάλη μείωση στο ενδιαφέρον από ξένους.

Τους τρεις μήνες μετά το lockdown οι πωλήσεις ακινήτων καταγράφουν μείωση μεταξύ 5% και 10%, που οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ενθαρρυντικό, αφού προκύπτει παρά την καθίζηση των πωλήσεων σε ξένους, που το 2019 αποτέλεσαν το 43% των συνολικών πωλήσεων.

Πέραν των διαμερισμάτων και των οικιών, οι κύπριοι φαίνεται να κάνουν στροφή στην αγορά γης, τόσο για οικιστικούς όσο και για γεωργικούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Η επιδότηση επιτοκίων φαίνεται να βοηθά στις κινήσεις κυπρίων αγοραστών ακινήτων όπως και η απουσία εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, αφού τα μηδενικά επιτόκια προβληματίζουν τους μεγάλους καταθέτες.

Όπως δηλώνουν αρκετοί μεσίτες που μίλησαν στη StockWatch, αν και συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του 2020 οι πωλήσεις παρουσιάζονται μειωμένες κατά 28% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2019, οι πωλήσεις σε κύπριους αυξήθηκαν ξεπερνώντας τις πωλήσεις που έγιναν τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, οι πράξεις που δεν είχαν γίνει στο διάστημα του lockdown σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης και το συσσωρευμένο ενδιαφέρον ανέβασαν τις πωλήσεις. Οι περισσότερες πωλήσεις είπε, έγιναν στη Λευκωσία.

Αντίθετα, η ψαλίδα της ξένης αγοράς ανήλθε στο 41% τους πρώτους οκτώ μήνες και δεν διαφαίνεται να κλείνει μέχρι το τέλος του χρόνου, εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση αλλά και των αρνητικών συζητήσεων που συνεχίζουν γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων είπε ότι πάνε χέρι - χέρι με τον κορωνοϊό.

«Οι τιμές έχουν μειωθεί από 2-5% σε σχέση με πέρσι, ανάλογα από το ακίνητο και την περιοχή ενώ θα συνεχίσουν να ακολουθούν την πορεία του ιού μέχρι την εξεύρεση του εμβολίου», ανέφερε.

Σε σχέση όμως με τις πωλήσεις εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει η αυξητική τάση επειδή οι κύπριοι δεν μπορούν να επενδύσουν κάπου αλλού.

Αντέχουν ακόμη οι τιμές ακινήτων

Ο CEO της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου, συμφώνησε ότι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο η εγχώρια αγορά κινήθηκε ανοδικά, με τις πωλήσεις όπως είπε να είναι αυξημένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου στην αύξηση των πωλήσεων συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες.

Κατ’ αρχήν όπως είπε, η δημιουργία συσσωρευμένων κεφαλαίων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το μέτρο της αναστολής δόσεων. Δεύτερο, το ότι οι κύπριοι αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επένδυση: Ούτε ΧΑΚ, ούτε ασφάλειες, ούτε τουρισμός ενώ τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να έχει κάποιος τα λεφτά του σε καταθέσεις. Σημαντική επίσης είναι και η συμβολή του μέτρου επιδότησης του επιτοκίου των νέων δανείων και των στεγαστικών δανείων, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κατάταξη των ακινήτων που βρίσκονται πρώτα στην προτίμηση των κυπρίων είπε ότι «πάντα η εξασφάλιση στέγης και ειδικότερα τα διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται και ως επενδυτικό προϊόν κατέχουν την πρωτιά στις πωλήσεις, ακολουθούν οι κατοικίες ενώ το τελευταίο διάστημα επιδεικνύεται ενδιαφέρον και για φθηνό οικόπεδο για να κτίσει κάποιος το σπίτι του».

Τελευταία στη σειρά είναι τα εμπορικά, βιομηχανικά και γεωργικά ακίνητα.

Ο κ. Λαζάρου επεσήμανε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες επειδή μειώθηκαν οι τιμές για γεωργική γη αυξήθηκε η ζήτηση τους.

Σχετικά με τις τιμές εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δείχνουν να αντέχουν ακόμη εκτός βέβαια από τα ακίνητα που βγάζουν σε προσφορά οι τράπεζες ή μας τα δίνουν εμάς να τα βγάλουμε σε πλειστηριασμό».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «από μια περίπτωση δημοπρασίας μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της εταιρείας σε μια μέρα άλλαξαν χέρια ακίνητα ύψους €1,3 εκ. ενώ συνολικά από τους τρεις πλειστηριασμούς που έχουμε κάνει από τις 7 Ιουλίου που ξεκινήσαμε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου καταφέραμε να κάνουμε τζίρο πάνω από €5 εκ.».

Όσον αφορά τις πωλήσεις στη ξένη αγορά ανέφερε ότι αν και υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές εντούτοις είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις αλλά και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην Κύπρο γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα. Άλλωστε πρόσθεσε ότι «εμείς ως μεσιτικά γραφεία δεν εμπλεκόμαστε στις πράξεις που γίνονται στη βάση του επενδυτικού προγράμματος. Εμπλέκονται τα δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία, επεσήμανε.

Οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται πλέον

Η αγορά επηρεάστηκε τρομακτικά από την πανδημική κρίση ανέφερε και ο μεσίτης Ανδρέας Κλατσιάς, σημειώνοντας εντούτοις ότι οι κύπριοι προτιμούν πλέον τα διαμερίσματα και τα χωράφια επειδή έπεσαν οι τιμές τους.

«Εμείς ως γραφείο δουλέψαμε με την πώληση οικιστικών ακινήτων στην περιοχή Παραλιμνίου και ειδικότερα με τη γεωργική γη διότι μειώθηκαν οι τιμές τους σχεδόν κάτω από το μισό έτσι οι διάφορες βιομηχανίες που ασχολούνται με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και οι ίδιοι οι γεωργοί εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά».

Ο κ. Κλατσιάς επέκρινε τις τράπεζες ότι παρά το ότι διαφημίζουν ότι δίνουν δάνεια τελικά προβάλλουν τόσες πολλές απαιτήσεις από τους πελάτες τους που είναι αδύνατον να εξασφαλίσει κάποιος δάνειο.

Σχολιάζοντας την ξένη αγορά είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ξένοι επενδυτές χάθηκαν διότι δεν μας εμπιστεύονται και διότι φοβούνται ότι ξαφνικά μπορεί να δουν το όνομα τους να διασύρεται και κανένας να μην λαμβάνει την ευθύνη». 

Χάνουμε πελάτες λόγω των τραπεζών

Η αντίδραση της εγχώριας αγοράς παρά τα προβλήματα της πανδημικής κρίσης είναι ώριμη δήλωσε και η αντιπρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) Έλλη Ανδρέου, συμφωνώντας ότι το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα έχει αναθερμανθεί με τη συμβολή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας.  Το μεγάλο πρόβλημα μας είναι οι τράπεζες επειδή δεν δανείζουν και ταλαιπωρούν τον κόσμο με αποτέλεσμα να απελπίζονται και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους».

Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου τα διαμερίσματα εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτιά για τους κυπρίους, ακολουθούν οι κατοικίες ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και για οικόπεδα σε καλή τιμή.

Ψηλά στη λίστα είναι η Λευκωσία, ειδικότερα οι πέριξ της πρωτεύουσας περιοχές όπως το Τσέρι, η Κοκκινοτριμιθιά και το Γέρι. Στη Λάρνακας είπε ότι δημιουργείται μια δυναμική λόγω και του mall που θα λειτουργήσει σε μερικούς μήνες αλλά και της προοπτικής που δημιουργεί η μετακίνηση των δεξαμενών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας - Ορόκλινης. Η Λεμεσός παραμένει σταθερή στις πώλησης εξαιτίας και των ξένων που ζουν μόνιμα στην πόλη, είπε.
Η κ. Ανδρέου εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων είναι σταθερές.

Της Ηρώς Ευθυμίου