You are here

Χαοτική η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ - Μπάιντεν

30/09/2020 07:13

Το σχόλιο αναλυτή του CNN, «αυτό δεν ήταν ντιμπέιτ, αλλά αίσχος», ίσως περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την πλέον επεισοδιακή  τηλεοπτική αναμέτρηση της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται μετά το χαοτικό αυτό ντιμπέιτ, αν θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες δύο αναμετρήσεις μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχόλια του δικτύου ABC, με τους σχολιαστές να μιλούν για την πλέον ντροπιαστική τηλεμαχία και κάποιους να αναρωτιούνται αν ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος του δικτύου FOX Κρις Γουάλας, θα έπρεπε σε κάποιο σημείο να διακόψει την συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Του όρους του ντιμπέιτ και τις έξι θεματικές ενότητες συμφώνησε ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ ο δημοσιογράφος χρειάστηκε να διευκρινίσει – απαντώντας προφανώς σε φήμες που διέρρευσαν σε κοινωνικά δίκτυα από υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ – ότι κανείς δεν γνώριζε τις ερωτήσεις που θα έκανε.

Σαφώς επιθετικότερος εμφανίστηκε από την αρχή ο πρόεδρος Τραμπ, διακόπτοντας συνεχώς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, με τον συντονιστή σε πολλές περιπτώσεις να προσπαθεί να τον συγκρατήσει γιατί παρενέβαινε συνεχώς. Σε δύο περιπτώσεις ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ «κλόουν», αρκετές «ψεύτη» και σε πολλές περιπτώσεις τον κάλεσε να «βγάλει τον σκασμό».

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «σοσιαλιστή» και «ακροαριστερό» και επέμεινε στο θέμα του γιου του αντιπροέδρου Χάντερ Μπάιντεν.  Ο Τζο Μπάιντεν – αντίθετα – αν και ήγειρε το θέμα των φορολογικών δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, απέφυγε να μιλήσει για την οικογένεια Τραμπ. Αφού χαρακτήρισε αποδεδειγμένα ψέματα τα όσα ο πρόεδρος ανέφερε για το γιο του, είπε πως απλά είχε κάποτε πρόβλημα ναρκωτικών το οποίο ευτυχώς ξεπέρασε.

«Δεν πρόκειται για την οικογένειά μου ή την οικογένειά σου, αλλά για τα εκατομμύρια των αμερικανικών οικογενειών», ανέφερε.

Στο πρώτο ερώτημα του Κρις Ουάλας, για το Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει το δικαίωμα μέχρι το τέλος της θητείας του να ορίζει δικαστές.

«Οι εκλογές έχουν επιπτώσεις. Έχουμε τη Γερουσία και το Λευκό Οίκο και μία εξαιρετική υποψήφια», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι εκλογές έχουν ήδη αρχίσει κι εκατομμύρια πολίτες ήδη άσκησαν το δικαίωμά τους. Ορίζοντας ανώτατο δικαστή προκαταλαμβάνεται η ετυμηγορία του λαού.

Ο Τζο Μπάιντεν υπερέβαλε ανεβάζοντας στα 100 εκατομμύρια τον αριθμό των ατόμων με προηγούμενη νόσο, τους οποίους ήθελε να εξαιρέσει από το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ πως ρίχνει λάδι στη φωτιά, με τις δηλώσεις του κι αντί να πυροδοτεί τη διχόνοια να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές της ρατσιστικής βία. Όταν ρωτήθηκε ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες εκδηλώσεις. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα αν καταδικάζει τις ρατσιστικές οργανώσεις. «Δώστε ένα όνομα», ανέφερε για να κατονομάσει τελικά τη ρατσιστική οργάνωση Proud Bys.

“Proud Boys, σταματήστε και παραμείνετε σε αναμονή, όμως θα σας πω κάτι, Πρέπει να γίνει κάτι με την antifa και την αριστερά γιατί το πρόβλημα δεν είναι η δεξιά, αλλά η αριστερά».

Στο θέμα της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ πως απέκρυψε την αλήθεια το Φεβρουάριο και είναι υπεύθυνος για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Επίσης για τις διάφορες δηλώσεις του για τα εμβόλια και τα φάρμακα και τον ειρωνεύτηκε για όσα είπε για τις δυνατότητες της χλωρίνης. Ο Τραμπ επέμεινε στην κινεζική προέλευση του ιού και κατηγόρησε τους δημοκρατικούς πως καταστρέφουν την οικονομία, με το να διατηρούν τους περιορισμούς.[

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριζε ότι μέχρι την πανδημία, η αμερικανική οικονομία ήταν σε μεγάλη ανάπτυξη, με την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα. Ο Μπάιντεν αντέταξε ότι το 2016 με τον πρόεδρο Ομπάμα παρέδωσαν την αμερικανική οικονομία σε υψηλό επίπεδο, ενώ τώρα ο πρόεδρος θα είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που θα παραδώσει μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από αυτό που παρέλαβε. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας ενώ ο απλός κόσμος υποφέρει, οι πολύ πλούσιοι έχουν κερδίσει 300 δισεκατομμύρια.

Αν και δεν ήταν χωριστή ενότητα, υπήρξε ενότητα για την κλιματική αλλαγή, με τον Τζο Μπάιντεν να υπόσχεται πως εάν κερδίσει στις 3 Νοεμβρίου, θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού», είπε, παρουσιάζοντας πρόγραμμα για πράσινη οικονομία, που θα προσφέρει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις πυρκαγιές στη Καλιφόρνια και τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος Τραμπ απέδωσε τις πυρκαγιές στην κακή διαχείριση των δασών.

Στην τελευταία ενότητα συζητήθηκε εκτενώς η αξιοπιστία των εκλογών, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι ενδέχεται το αποτέλεσμα να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν μήνες.

Ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει νοθεία και θα γίνουν εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ».

Πάντως ο Μπάιντεν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι όποιος κερδίσει, το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με όποιον διαθέσιμο τρόπο υπάρχει.

ΚΥΠΕ