You are here

ΣΤΕΚ: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «Ο πλανήτης σε χρειάζεται»

04/06/2009 09:44
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποσκοπεί φέτος να ευαισθητοποιήσει τον κάθε οργανισμό και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την προσωπική ευθύνη του έναντι στο περιβάλλον, γι’ αυτό και το θέμα που επιλέγηκε είναι «ο πλανήτης σε χρειάζεται».

Ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) υπενθυμίζει όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό και τους πολίτες γενικότερα ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε τουριστικό προορισμό. Η επίτευξη αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, οικονομικής προόδου και ευημερίας του λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα όχι μόνο με την μέγιστη δυνατή προστασία αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Ο κάθε ένας, ατομικά αλλά και συλλογικά, μπορεί έμπρακτα να φανεί χρήσιμος για τον τόπο αλλά και για τον πλανήτη μας. Το ευρύ κοινό, πρέπει κύρια να κατανοήσει ότι η ρίψη σκουπιδιών στις παραλίες, στους δρόμους ή σε άλλους δημόσιους χώρους πλήττει το πολιτισμικό και μορφωτικό επίπεδο της χώρας μας και αμαυρώνει την εικόνα της στα μάτια των ξένων φιλοξενουμένων μας. Δυστυχώς, ούτε οι ιθύνοντες αλλά ούτε και ο λαός γενικότερα δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ακόμα τον απαιτούμενο ψηλό βαθμό ευαισθησίας για τα τεκταινόμενα στο περιβάλλον της εξασθενημένης και ιδιαίτερα ευάλωτης περιβαλλοντικά μικρής μας πατρίδας.

Το βαρυσήμαντο μήνυμα «ο πλανήτης σε χρειάζεται» ας αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο και την προμετωπίδα των προσπαθειών όλον μας, για να προστατέψουμε τον βαριά τραυματισμένο περιβαλλοντικά πλανήτη μας αλλά και το περιβάλλον της γενέτειράς μας νήσου Κύπρου.

Ο ΣΤΕΚ έμπρακτα και συστηματικά παροτρύνει τα Μέλη του να υιοθετήσουν πιστοποιήσεις περιβαλλοντικών συστημάτων που δεν προϋποθέτουν μεγάλο κόστος αλλά, αντιθέτως, αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη και για τους ίδιους και για το περιβάλλον, όπως είναι τα πρότυπα Green Key, EMAS, Ecolabel και ISO 14001. Η εφαρμογή τέτοιων διεθνώς αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων, πέραν από την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλει σε μείωση του κόστους ενέργειας και νερού σε σημαντικό βαθμό.

Για να «αφυπνίσει» τα αρμόδια τμήματα και το ευρύ κοινό, ο ΣΤΕΚ εδώ και δύο χρόνια καθιέρωσε επίσης την εκστρατεία «Μελανά στίγματα στην εικόνα της Ευρωπαϊκής Κύπρου». Η εκστρατεία αυτή, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, αν όχι και αντιπαραθέσεις, αφορά τη συλλογή φωτογραφιών που επιβεβαιώνουν και προβάλλουν τα πάμπολλα, δυστυχώς, κακώς έχοντα σε ότι αφορά το φυσικό, δομημένο, και όχι μόνο, περιβάλλον. Οι εν λόγω φωτογραφίες δημοσιεύονται στο τριμηνιαίο περιοδικό του Συνδέσμου «Τουριστική Επιχειρηματική». Ο ΣΤΕΚ καλεί το κοινό ν’ αποστέλλει τέτοιο φωτογραφικό υλικό συμβάλλοντας έτσι στην κοινή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και διόρθωση των κακώς εχόντων στο φυσικό μας περιβάλλον που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία της Κύπρου σαν τουριστικός προορισμός ποιότητας και ψηλών προδιαγραφών.