You are here

Αναδρομική η προστασία από εξώσεις

07/10/2020 06:57

Το στοιχείο της αναδρομικότητας εντάσσουν οι εισηγητές στην πρόταση νόμου για παράταση της προστασίας ενοικιαστών από διαδικασίες έξωσης που προβλέπονται στον περί ενοικιοστασίου νόμο.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου που αναμένεται να τεθεί την Παρασκευή ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, η αναστολή της εφαρμογής προνοιών του περί ενοικιοστασίου νόμου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2020, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου έληξε η τελευταία αναστολή που παραχώρησε η βουλή παρατείνοντας την εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε αρχικά τον περασμένο Μάρτιο.

Σκοπός της αναδρομικότητας είναι να καλυφθεί η περίοδος που μεσολαβεί από τις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι την ανανέωση της ρύθμισης που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στις 9 Οκτωβρίου.

Με βάση την ρύθμιση κάθε διαδικασία προς ανάκτηση κατοχής σε οποιοδήποτε στάδιο και εάν βρίσκεται, αναστέλλεται και καμία απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής δεν εκδίδεται από το δικαστήριο δυνάμει αυτής της διαδικασίας.

Με την πρόταση νόμου τροποποιείται ο περί ενοικιοστασίου νόμος έτσι ώστε να παραταθεί εκ νέου η αναστολή εφαρμογής του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που προκύπτει από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης που προέρχεται από βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, το υπουργείο δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η παράταση της αναστολής εξώσεων πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα για να είναι τεκμηριωμένη και πως δεδομένου ότι έχουν αρθεί τα περιοριστικά διατάγματα του υπουργείου υγείας, η παράταση ενδεχομένως να είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί, ιδιαίτερα σε περίπτωση που ενδιαφερόμενοι προσφύγουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Η υπουργός δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε σε προβλήματα αντισυνταγματικότητας, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και επισημαίνοντας ότι για πολλούς ιδιοκτήτες η ενοικίαση ακινήτου αποτελεί τη βασική ή και τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

Η αναφορά της υπουργού σε αντισυνταγματικότητα φαίνεται να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο αναπομπής της νομοθεσίας, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη βουλή, κάτι που δεν αποκλείουν μέλη της επιτροπής νομικών.

Της Μαρίας Χαμπή