You are here

Στη βουλή οι συναυλίες στην Πέτρα του Ρωμιού

08/10/2020 06:38

Στη βουλή και στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος μεταφέρεται η απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής να συναινέσει στη διεξαγωγή των συναυλιών με τίτλο «Path of Aphrodite» της εταιρείας ALA Planning Partnership, πλησίον της περιοχής Ακρωτήριο Άσπρο στην Πέτρα του Ρωμιού, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000.

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε στη StockWatch ότι «το θέμα εντός της εβδομάδας θα εγγραφεί από το κίνημα στην επιτροπή περιβάλλοντος διότι πρόκειται για περιοχές προστατευόμενες στις οποίες φωλιάζει το Falco eleonorae το οποίο είναι υπό εξαφάνιση».

Υπενθύμισε ότι το κίνημα είχε εγείρει ξανά θέμα όταν στο πλαίσιο του «Πάφος 2017», όταν είχαν διοργανωθεί δυο συναυλίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια πίεση από τους επισκέπτες σε μια άκρως προστατευόμενη περιοχή.

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν μετά την εμπειρία του 2017 η περιβαλλοντική αρχή και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να συναινούν και να επιτρέπουν τη διενέργεια εκδηλώσεων που θα επιφέρουν τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των φυσικών ακτών Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε ότι «η δέουσα εκτίμηση δεν αξιολογεί επαρκώς τις δυνητικές επιπτώσεις του έργου κυρίως όσον αφορά την πτηνοπανίδα και τα είδη καθορισμού τα οποία περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευαίσθητα είδη όπως το Falco eleonorae».

Και ειδικότερα, πρόσθεσε τις επιπτώσεις που δύναται να προκύψουν από την ηχορύπανση και τη φωτορύπανση στα όρια των κρεμών του ακρωτηρίου Άσπρου Πέτρα του Ρωμιού.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι κυβερνητικές οι υπηρεσίες που συνυπογράφουν την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής για τη διοργάνωση των συναυλιών σε δασική γη πάνω από την Πέτρα του Ρωμιού.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Θήρας, Παντελής Χατζηγέρου, υπεραμύνθηκε της απόφασης της περιβαλλοντικής αρχής λέγοντας ότι «πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις για ό,τι κάνουμε. Στο χώρο που δόθηκε άδεια να διοργανωθούν οι συναυλίες δεν υπάρχουν αποικίες φωλεοποίησης του Falco eleonorae», υπέδειξε.

Αντιπαρέθεσε τις συναυλίες που διοργανώνονται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου λέγοντας ότι πολύ κοντά στο θέατρο υπάρχουν αποικίες πουλιών και δεν επηρεάζονται από τις συναυλίες και τα φώτα.

Ο διευθυντής επίσης του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εξέφρασε την άποψη ότι ο χώρος που θα γίνουν οι συναυλίες είναι τρία χιλιόμετρα μακριά από τις φωλιές του Θαλασσοκόρακα (phalacrocorax aristotelis desmarestii και Falco eleonorae) και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Ο επίσης βουλευτής του κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής διότι όπως είπε θα επηρεαστεί ένας οικότοπος ο οποίος ήδη υφίσταται μεγάλη πίεση από τους επισκέπτες και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους και διερωτήθηκε τι θα γίνει όταν συγκεντρωθούν εκατοντάδες πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη υπάρχουν αρκετοί κατάλληλοι χώροι και στα Κούκλια και στο Πισσούρι για τέτοιες εκδηλώσεις.

«Γύρω επίσης από την Πέτρα του Ρωμιού υπάρχουν πολλά υψώματα κατάλληλα για συναυλίες εάν ο στόχος τους είναι να αναδείξουν το χώρο τουριστικά. Πριν αρκετά χρόνια ο ΚΟΤ είχε δημιουργήσει ένα τουριστικό περίπτερο απέναντι από την Πέτρα του Ρωμιού σε απόσταση τριών χιλιομέτρων με πολύ ωραία θέα προς τη θάλασσα που θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκεί οι συναυλίες που υπάρχουν και οι χώροι υγιεινής», επεσήμανε.

Ο κ. Περδίκης, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο όγκος σκουπιδιών που θα αφήσουν πίσω τους οι επισκέπτες.  

Την αντίθεση της στη διοργάνωση των συναυλιών πλησίον της περιοχής Ακρωτήριο Άσπρο στην Πέτρα του Ρωμιού εκφράζει και η ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ.).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η προτεινόμενη δραστηριότητα αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού διενέργειας συναυλιών πλησίον της Πέτρας του Ρωμιού και στην υλοποίηση μια σειράς από εκδηλώσεων το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου 2021.

Για τον σκοπό αυτό θα εγκατασταθούν προσωρινές υποδομές διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Τονίζουν ότι η επιλεγείσα περιοχή στην Πέτρα του Ρωμιού αποτελεί πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου και η Ο.Π.Ο.Κ. προτείνει όπως εξευρεθεί άλλος χώρος για τη διεξαγωγή των εν λόγω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου