You are here

Χιονοστιβάδα εξελίξεων μετά το βίντεο Συλλούρη

13/10/2020 11:34

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, κατόπιν σχετικής πρότασης που κατέθεσαν οι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών με αφορμή το σάλο που έχει προκληθεί από νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera στο οποίο προβάλλεται βίντεο που δείχνει μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ να εμπλέκονται σε προσπάθειες πολιτογράφησης εικονικού επενδυτή με ποινικό μητρώο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού, η πρόταση των δύο υπουργών βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Η απόφαση του υπουργικού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το πρόγραμμα δεν καταργήθηκε αμέσως, αφήνοντας να αιωρούνται σκιές για τον χρονισμό της κατάργησης.

«Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον γενικό εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει στο μέλλον νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Σε ερώτηση για τα όσα δημοσιοποίησε ο Al Jazeera, o εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κούσιος είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κλήθηκε πριν από λίγο απότη StockWatch να σχολιάσει γιατί η κατάργηση του προγράμματος αποφασίστηκε να ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου και όχι πάραυτα ο κ. Κούσιος  υπέδειξε ότι αυτό ήταν αναγκαίο για να ολοκληρωθεί η εξέταση σχετικών αιτήσεων που είναι στο παρά ένα λεπτό.

Πάντως οι εξελίξεις με αφορμή τη βόμβα που έσκασε χθες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα με αφορμή το επίμαχο βίντεο, προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Πλην της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, κόμματα εντός και εκτός βουλής αξιώνουν τις παραιτήσεις του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, ΧριστάκηΤζιοβάνη.

Στις 3 το απόγευμα το ΑΚΕΛ κάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου για να εξετάσει τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια.

Σε μία άλλη εξέλιξη, πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η νομική υπηρεσία προτίθεται να μελετήσει τα τεκμήρια που λήφθηκαν από το βίντεο το οποίο έχει διαρρεύσει και στο οποίο φαίνεται να συμμετέχουν ο πρόεδρος της βουλής ΔημήτρηςΣυλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης σε επαφές με υποτιθέμενο κινέζο επενδυτή (εικονολήπτης του Al Jazeera).

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του καλεί τον πρόεδρο της βουλής να παραιτηθεί προκειμένου να προστατευτεί το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου και της θέσεως που κατέχει.

Την παραίτηση του προέδρου της βουλής και όχι μόνο ζητούν το Κίνημα Οικολόγων, η Αλληλεγγύη και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της καλεί τον γενικό εισαγγελέα και τον αρχηγό αστυνομίας να παρέμβουν αμέσως.

 «Το όλο ζήτημα δεν μπορεί και δεν δύναται να αποτελέσει ακόμα ένα σκάνδαλο που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών. Η κάθαρση είναι επιβεβλημένη και η πλήρης διερεύνηση για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι απολύτως αναγκαία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών.

Δεν κάνει καμία αναφορά για παραιτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με γραπτή δήλωση σημειώνει ότι το κόμμα του συμφωνεί πλήρως με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και προσθέτει:

«Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος, έπληξαν το κύρος της χώρας και δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΔHΣΥ  θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις και εισηγήσεις του για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Πριν από λίγο, δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και ο βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, κάλεσαν τόσο τον κ.Συλλούρη, όπως επίσης και τον Χρ. Τζοβάνη να παραιτηθούν για λόγους πολιτικής ευθυξίας.

Μάλιστα ο κ. Τορναρίτης  ανέφερε ότι το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Συλλούρη υποδεικνύοντας του να παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι στο επίμαχο βίντεο οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera παρουσιάστηκαν ως μεσάζοντες οι οποίοι υποτίθεται αναζητούσαν τρόπο για την πολιτογράφηση μέσω επένδυσης, του κινέζου, πλούσιου, αλλά καταδικασθέντα, πελάτη τους.

Ο υποτιθέμενος πελάτης είναι Κινέζος που έχει καταδικασθεί ερήμην από τις κινέζικες αρχές, σε επτά χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Το βίντεο αναφέρεται σε πέντε βήματα για το πώς μπορεί ένας εγκληματίας να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με πρόσωπα που παρουσιάζονται σε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις να περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους ξένοι επενδυτές με το συγκεκριμένο προφίλ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διαβατήριο παρά το μη καθαρό ποινικό τους μητρώο.

Λ. Χρ.