You are here

Πειραιώς ΒL-Avis: Συγχωνεύονται

15/10/2008 09:49
Του Γιώργου Μανέττα

Βάσει χρονοδιαγράμματος, παρά τη μικρή καθυστέρηση προχωράει η συγχώνευση των Πειραιώς Best Leasing και Avis Ελλάς σε ενιαίο σχήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι ορκωτοί λογιστές παρέδωσαν την έκθεση του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφεται η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που προτείνουν για τις δυο θυγατρικές της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια το σχέδιο συγχώνευσης θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα διοικητικά συμβούλια των Πειραιώς Best Leasing και Avis Ελλάς και ακολούθως να εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων.

«Οι οικονομίες κλίμακας που αναπτύσσονται και κατ΄ επέκταση ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους είναι ορισμένα από τα άμεσα απτά αποτελέσματα της συγχώνευσης» αναφέρουν οι πληροφορίες και προσθέτουν ότι το μεγάλο πελατολόγιο και το ισχυρό επενδυτικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς δημιουργούν τις συνθήκες για αρκετά περιθώρια δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2007 η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον πλήρη έλεγχο την Avis Ελλάς έναντι τιμήματος 25,5 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχύσει τις εργασίες του Ομίλου Πειραιώς στην αναπτυσσόμενη αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων. Στα τέλη του ίδιου έτους αποφασίστηκε η συγχώνευση των Πειραιώς Best Leasing και Avis Ελλάς προκειμένου τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ομίλου.

«Μοχλός ανάπτυξης το operating leasing»

Ένας από τους στόχους του νέου σχήματος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι η επέκταση μέσω του operating leasing ακόμη και με προϊόντα εξειδικευμένα για μεμονωμένους καταναλωτές παρέχοντας τους ανταγωνιστικές τιμές. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι παρά το ότι «υπάρχουν αρκετά σχέδια και σκέψεις για την στρατηγική ανάπτυξης του νέου σχήματος βασική προτεραιότητα της διοίκησης του είναι η αυτόνομη ανάπτυξη μέσα από σοβαρά και σταδιακά βήματα».

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι αθροιστικά οι δυο εταιρείες θα εμφανίσουν τιμολογημένες πωλήσεις που θα υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυτός αναλύεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ για την Avis και σε περίπου 33 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς Best Leasing. Για της Avis το κομμάτι του rent a car (ενοικίαση αυτοκινήτου) αναμένεται να αποτελέσει περίπου το 10% των συνολικών εσόδων ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 8-9 εκατ. ευρώ.