You are here

Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να παραμείνει συνεπής στις αποφάσεις για Τουρκία

15/10/2020 16:36

Έκκληση όπως η ΕΕ παραμείνει συνεπής στις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει σε σχέση με την Τουρκία, ώστε η προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε πως "είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί δεν βρισκότανε στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο".

"Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου, όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του ΕΛΚ για τις νέες προκλητικότητες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Όρουτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο. Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνολικά στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 2ο κύμα της επιδημίας του COVID19".

Σημείωσε ότι "η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει ακόμα αρκετά καλύτερα, θα χρειαστεί όμως απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού, το ξανατονίζω τοπικού, χαρακτήρα δε θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας".

Εξάλλου, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή.

"Την απόλυτη στήριξή τους  στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας εξέφρασαν από την πλευρά τους οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετέχουν στη Σύνοδο του ΕΛΚ", επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σημείωσε ότι "ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Donald Tusk δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάσα, υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν".