You are here

Τη ρωσική Kedr Bank φέρεται να «φλερτάρει» η Πειραιώς

24/09/2008 11:22
Με την πρώτη -και μόνη μέχρι τώρα- ρωσική τράπεζα που κατάφερε να «βάλει πόδι» σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενδέχεται, τελικώς, να ικανοποιηθεί το διαρκές «φλερτ» της Τράπεζας Πειραιώς με την προοπτική της εισόδου της στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, όπου η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει ετήσια αύξηση της τάξεως του 15%.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της «Η» αναφέρουν πως ο όμιλος της Πειραιώς -αν και διατηρεί γραφείο αντιπροσωπίας στη Μόσχα από τις αρχές του 2008- «καλοβλέπει» την περίπτωση της Kedr Bank, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως «όχημα» ταχείας εκπλήρωσης του στρατηγικού του στόχου. Η τελευταία, άλλωστε, κρίνεται ως υγιής τράπεζα, με κέρδη ενώ, από πέρυσι, επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στην Ευρώπη, μέσω της απόκτησης παρουσίας στην Ελλάδα.

Επικοινωνία

Την προοπτική «γάμου» μεταξύ Πειραιώς και Kedr Bank, εξάλλου, είχε υπονοήσει ευθέως και ο σύμβουλος ΟΕΥ στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Ι. Μάρκος επικαλέστηκε πληροφορίες, βάσει των οποίων έχει ήδη ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Πειραιώς και της Kedr Bank, προκειμένου για τη σύναψη συνεργασίας.

Το σενάριο που φέρεται -επί του παρόντος, τουλάχιστον- να κερδίζει έδαφος, προβλέπει εξαγορά της Kedr Bank από τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος έτσι θα βρεθεί «εν μια νυκτί» με ένα έτοιμο δίκτυο της τάξεως των περίπου 170 καταστημάτων στη ρωσική αγορά.

Λέγεται δε πως οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι προχωρημένες και ότι υπάρχει ήδη εικόνα και για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Kedr.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν τις συνομιλίες και βεβαίως να προσδιορίσουν χρονικά τις πιθανές ανακοινώσεις.

Με έδρα στο Κρασνογιάρσκ, η Kedr Bank χαρακτηρίζεται τράπεζα της Σιβηρίας αφού ο βασικός όγκος της παρουσίας της είναι στην περιοχή που (έχει έκταση 4 φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Γαλλίας και) περικλείεται από το Βλαδιβοστόκ έως το Νόριλσκ στον αρκτικό κύκλο.

Συγκαταλέγεται δε μέσα στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, βάσει δικτύου, ενώ απασχολεί και 2.000 εργαζομένους.

Η επέκτασή της στην ελληνική αγορά συντελέστηκε το Νοέμβριο του 2007 με την ενεργοποίηση του πρώτου καταστήματός της στην Αθήνα, επί της Λ. Συγγρού.

Η άδεια που έχει λάβει από την ΤτΕ προβλέπει τη λειτουργία συνολικά τεσσάρων καταστημάτων στη χώρα μας και όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Kedr Bank για την Ελλάδα και την Ευρώπη Ι. Τζέν, το δεύτερο κατάστημα θα λειτουργήσει εντός του 2009 στη Θεσσαλονίκη. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση καταστήματος στον Πειραιά και την Πάτρα.