You are here

Έρχεται νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

16/10/2020 09:12

Τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν το έδαφος για νέα έξοδο του δημοσίου στις αγορές, παρ’ ότι το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη καλυφθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στην περιοχή των 38 δισ. ευρώ.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για το χρόνο και για τη διάρκεια της νέας έκδοσης με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν «χρυσή ευκαιρία» την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας με μια απόδοση της τάξεως του 0,3%-0,4%.

Τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείουν τίποτα και αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για έναν οδικό χάρτη σε ορίζοντα 15μηνου, καλύπτοντας δηλαδή το διάστημα από τώρα έως και το τέλος του 2021.

Σε αυτό τον οδικό χάρτη στόχος είναι το «χτίσιμο» μιας νέας καμπύλης με πολλά σημεία αναφοράς και ορίζοντα που μπορεί να φτάνει έως και το 2051 με την έκδοση 30ετών ομολόγων, με new money transactions. Για το στήσιμο της επιθυμητής καμπύλης απαιτούνται σύμφωνα με γνώστες της αγοράς συνολικές νέες εκδόσεις από 8 έως 13 δισ. ευρώ και στο ιδανικό σενάριο «η καμπύλη θα έχει 6-7 σημεία με 3,5-4 δισ. ευρώ το καθένα».

Η αλήθεια είναι πως στην ελληνική αγορά ομολόγων ποτέ ξανά δεν έχουν καταγραφεί ξανά αποδόσεις 0,15% στην πενταετία, κάτω από 0,8% στη δεκαετία ή κάτω από 1% στη δεκαπενταετία. Είναι επίσης αλήθεια πως οι αποδόσεις αυτές οφείλονται σχεδόν εξολοκλήρου στις αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης, οι οποίες βρέθηκαν στο κόκκινο όταν ξέσπασε η πανδημία.

Η ενεργοποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, εξασφάλισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών για δαπάνες στη σκιά του κορωνοϊού. Οι αγορές προεξοφλούν ότι το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, εξέλιξη η οποία αν προβληθεί στην ελληνική αγορά δημιουργεί το περιθώριο για επιπλέον αγορές ελληνικών τίτλων της τάξεως των 13-14 δισ. ευρώ.

Από την έναρξη του προγράμματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικούς τίτλους της 12,966 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (50 εκατ. ευρώ πέρυσι, 500 εκατ. ευρώ τώρα).

Το ελληνικό δημόσιο, τους τελευταίους 14 μήνες, έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους με τελευταία την έκδοση 10ετούς ομολόγου με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day