You are here

Ο Moody's μείωσε το αξιόχρεο του ΗΒ κατά μία βαθμίδα, στο Aa3

17/10/2020 11:24

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s μείωσε χθες Παρασκευή κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο επίπεδο Aa3 (από Aa2), επικαλούμενος την επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης του Λονδίνου, εξαιτίας των συνεπειών του Brexit και της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Όμως τα μέτρα εντείνουν την πίεση στην οικονομία του ΗΒ, που ήδη βάραιναν οι αβεβαιότητες γύρω από το Brexit, δηλαδή το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
"Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ως το τέλος του 2020, πιθανόν θα έχει περιορισμένη στόχευση κι επομένως η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ, κατά την άποψη του Moody`s, θα συνεχίσει να ασκεί καθοδική πίεση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη", εξήγησε ο οίκος.
 
Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου από τον Moody`s ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Τζόνσον δήλωσε ότι το ΗΒ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο που αποκαλείται no deal, την απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να διακόψει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Moody`s αναθεώρησε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου σε "σταθερή" (από αρνητική), γεγονός που αντανακλά την εκτίμησή του ότι η κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος οδεύει σε σταθεροποίηση.