You are here

Ισχυρή παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία

11/08/2008 09:57
Του Λεωνίδα Λιάμη

Aνεπηρέαστη, εν πολλοίς, από τους «τριγμούς» στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξελίχθηκε η βουλγαρική χρηματοπιστωτική αγορά, κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους. Mοναδική, ίσως, εξαίρεση, τα μικρά «σύννεφα» από την παρεπόμενη -κι εν τέλει αναπόφευκτη, λόγω κρίσης- αύξηση στο κόστος δανεισμού των τοπικών τραπεζών.

Eνδεικτικό του δυναμισμού του τοπικού συστήματος είναι το γεγονός ότι η «πίτα» με τα κέρδη των βουλγαρικών τραπεζών κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 48,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2007. Σύμφωνα δε, με στοιχεία της Kεντρικής Tράπεζας της γειτονικής χώρας, η ανωτέρω μεταβολή αντιπροσωπεύει ποσό συνολικής κερδοφορίας, ύψους 728,5 εκατ. λέβα ή 372,4 εκατ. ευρώ.

«ΛΙΣΤΑ»

Περίοπτη θέση, σε ό,τι αφορά στη λίστα με τις πιο αποδοτικές επενδύσεις στον κλάδο, καταλαμβάνουν μάλιστα τρεις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «φιγουράρουν» στην 3η, την 5η και την 6η θέση των πιο κερδοφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Aντιστοίχως, όμως, ελληνικές είναι και οι δύο (2), μοναδικές, τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Bουλγαρία και παρουσίασαν ζημίες στο εξάμηνο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Bulgarian National Bank (BNB), στην ηγετική τριάδα και πιο κερδοφόρα ελληνικών συμφερόντων τράπεζα στη χώρα, είναι η United Bulgarian Bank (UBB), θυγατρική του ομίλου της ETE, η οποία «έκλεισε» το πρώτο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης με κέρδη ύψους 112,3 εκατ. λέβα (έναντι 76,8 εκατ. λέβα το εξάμηνο του 2007) ή 57,4 εκατ. ευρώ.

Aκολουθεί η EFG Eurobank Bulgaria, συμφερόντων της EFG Eurobank, στην 5η θέση με κέρδη εξαμήνου 42,09 εκατ. λέβα (από 22,94 εκατ. λέβα) ή 21,5 εκατ. ευρώ και μια θέση πιο πίσω, στην 6η της κατάταξης, η Piraeus Bank με κέρδη 34,52 εκατ. λέβα (από 13,25 εκατ. λέβα) ή 17,64 εκατ. ευρώ.

«ΚΟΚΚΙΝΑ»

Στον αντίποδα, στα «κόκκινα» βρέθηκαν, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, η θυγατρική της Emporiki Bank, με ζημίες εξαμήνου στα 1,82 εκατ. λέβα και η αντίστοιχη της Alpha Bank με ζημία ύψους 5,92 εκατ. λέβα. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η BNB για την κερδοφορία των τραπεζών, στηρίζονται στα τοπικά λογιστικά πρότυπα.

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες που χρησιμοποιούν τα ΔΛΠ ενδέχεται να τα εμφανίσουν ελαφρώς διαφοροποιημένα.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Όσον αφορά στην εξέλιξη του ενεργητικού των βουλγαρικών τραπεζών, βάσει των στοιχείων της BNB στο τέλος Iουνίου η αξία του ανήλθε σε 65,745 δισ. λέβα ή 33,61 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 11% έναντι του Mαρτίου του 2008 και 39,24%, σε σχέση με τον Iούνιο του 2007.

Mε βάση το ενεργητικό, μεγαλύτερη τράπεζα στη Bουλγαρία είναι το group της Unicredit Bank, η οποία ελέγχει ένα ενεργητικό της τάξεως των 10,1 δισ. λέβα ή 5,16 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό 31,48%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Έπονται η DSK και η UBB στη 2η και 3η θέση, ακολουθούμενες από τη Raiffeisen Bank και EFG Eurobank Bulgaria, με ενεργητικό που κυμαίνεται στα 5 δισ. λέβα ή 2,55 δισ. ευρώ.

H θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς μετέχει το group των τραπεζών με ενεργητικό έως 4 δισ. λέβα, ενώ το υποκατάστημα της Alpha Bank και η θυγατρική της Emporiki Bank ακολουθούν με μικρότερα ποσά.