You are here

Ανοίγουν ξανά το κεφάλαιο αναστολής εκποιήσεων

19/10/2020 06:31

Η επιτροπή οικονομικών ανοίγει ξανά το κεφάλαιο αναστολής εκποιήσεων, έχοντας ενώπιον της πέντε προτάσεις νόμου από τέσσερα διαφορετικά κόμματα. Οι προτάσεις ωστόσο, αναμένεται να προσκρούσουν στην αρνητική στάση των τραπεζών που επισημαίνουν τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω αναστολή της εφαρμογής του εργαλείου των εκποιήσεων.

Η επιτροπή αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα για την πορεία των εκποιήσεων και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αναστολής των εκποιήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω των επιπτώσεων της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών, εκπρόσωποι της υπηρεσίας αφερεγγυότητας, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών και της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι πέντε προτάσεις νόμου προέρχονται από βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ.

Επιπτώσεις από περαιτέρω αναστολή βλέπουν οι τράπεζες

Όπως πληροφορείται η StockWatch, οι τράπεζες βλέπουν κινδύνους στην περαιτέρω αναστολή εκποιήσεων, τους οποίους θα θέσουν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση υιοθέτησης των προτάσεων νόμου οι κυπριακές τράπεζες θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς ενώ καλούνται να εφαρμόσουν ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς για τη μείωση των ΜΕΔ, δεν θα έχουν στη διάθεση τους το εργαλείο των εκποιήσεων.

Επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη μείωση των ΜΕΔ, θέτοντας σε ισχύ αυστηρούς κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές.

Τονίζουν επίσης, τις αναφορές ευρωπαϊκών εποπτικών και άλλων αρχών, ότι με τις συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας και ειδικά των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τις διαδικασίες εκποίησης, δημιουργείται κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διάχυσης αυτής της κουλτούρας στους συνεπείς δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Σημειώνουν ακόμα, ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τέλος του χρόνου, το διάταγμα του υπουργείου οικονομικών περί αναστολής δόσεων, με πέραν του 50% των δανείων να βρίσκονται σε αναστολή, το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων σε αναστολή σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρουν ότι οι συνεπείς δανειολήπτες που αιτήθηκαν αναστολή καταβολής δόσεων λόγω επιπτώσεων της πανδημίας ήδη εξαιρούνται από νομικά μέτρα και διαδικασίες εκποίησης ή ανάκτησης χρέους.

Τι προβλέπουν οι πέντε προτάσεις νόμου

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προβλέπει αναστολή της εφαρμογής διατάξεων του μέρους VIA του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου, σε σχέση με τις διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, μέχρι την λήξη της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΕΔΕΚ προτείνει καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται δύο προτάσεις των Οικολόγων, με την πρώτη να αφορά παγοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής δόσεων αποπληρωμής δανείου και τη δεύτερη να αφορά αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω της μη αποπληρωμής δόσεων δανείου που αφορούν στην περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 1η Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προκύπτει λόγω της πανδημίας COVID-19.

Με βάση την πρόταση του ΕΛΑΜ αναστέλλονται οι διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετέχουν επίσης, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), του Κινήματος Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Της Μαρίας Χαμπή