You are here

KOT: Αναθεώρηση τελών ομπρελών & κρεβατιών παραλίας και διευκρινήσεις

17/07/2008 14:54
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού γνωστοποιεί στο κοινό ότι με δημοσίευμα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας με αριθμό 4289 ημερομηνίας 4ης Ιουλίου του 2008, (Κ.Δ.Π. 257/2008) τα ΑΝΩΤΑΤΑ δικαιώματα για μία ομπρέλα ή ένα κρεβατάκι αυξάνονται από 2,13 ευρώ σε 2,50 ευρώ (+17%), ανα αντικείμενο.
Στην τιμή των 2,50 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

Η σχετική νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει πρόνοια ούτε και επιτρέπει την ενσωμάτωση ή ανάμιξη μέσα στα πιο πάνω δικαιώματα την προσφορά οποιονδήποτε άλλων υπηρεσιών παραλίας. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες όπου ξενοδοχεία παράνομα ζητούν 10 ή και περισσότερα ευρώ (παράνομη υπερ-χρέωση 300%) ανα αντικείμενο και εκδίδουν απόδειξη με παράνομο περιεχόμενο, με την αναφορά «OUT-DOOR FACILITIES use of swimming pool & services» («Εξωτερικές Υπηρεσίες – χρήση πισίνας και υπηρεσιών») ενώ ο πελάτης εξόφθαλμα χρησιμοποιεί και ζητά αποκλειστικά και μόνο αυτά που δια νόμου δικαιούται και επιβάλλεται να του προσφέρονται, δηλαδή ΜΟΝΟ ομπρέλα και κρεβατάκι στην άμμο.

Επίσης ο Νόμος καθορίζει σαν περίοδο χρήσης των αντικειμένων μία ημέρα ή μέρος της ημέρας και σε καμιά περίπτωση δεν καθορίζει δικαίωμα προκράτησης ή δικαίωμα προ-πληρωμής πέραν του πιο πάνω ορίου.

Καταγγελίες για τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων ή πετσετών ή ακόμη και προ-πληρωμή με στόχο και σκοπό είτε την κατακράτηση κρεβατιών είτε για άλλους σκοπούς είτε από την προηγούμενη ημέρα, είτε ΠΡΙΝ την έναρξη εργασίας και την έλευση στην παραλία του υπεύθυνου ενοικίασης ομπρελών-κρεβατιών αποτελούν πρακτική που δεν προβλέπεται δια νόμου και απορρίπτεται κατηγορηματικά σαν εξαιρετικά κακή και παράνομη πρακτική.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού παρακαλεί θερμά όλους τους Κύπριους πολίτες να προστατεύουν και να ενημερώνουν κατάλληλα τους Φιλοξενούμενους μας, ξένους τουρίστες, σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν προσπάθεια αισχροκέρδειας και να καταγγέλλουν προβλήματα ΘΑΛΑΣΣΑΣ και ΠΑΡΑΛΙΑΣ στην γραμμή 22- 69-12-12.