You are here

Για ποια ακίνητα κτυπά η καμπάνα των εκποιήσεων

20/10/2020 07:26

Τα χαρακτηριστικά των δανείων και των ακινήτων τα οποία αφορούν οι επικείμενοι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονται για το τέλος του τρέχοντος μήνα και τις αρχές του επόμενου, περιγράφει ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Σε σημείωμα του συνδέσμου που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, αναφέρεται ότι οι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονται και που αναμένεται να εκκινήσουν τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου αφορούν ενυπόθηκα χρέη που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα πολύ πριν από την πανδημία αλλά και πριν από το τέλος του 2019.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών που εξέτασε την πορεία των εκποιήσεων και το ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής των εκποιήσεων, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών, όσο και ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασαν χθες τη διαφωνία τους με τις προτάσεις νόμου.

Η επιτροπή ζητούσε παράλληλα, ενημέρωση σε σχέση με την πορεία των εκποιήσεων. Σύμφωνα με το σημείωμα του Συνδέσμου Τραπεζών, η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα πλειστηριασμών αφορά περιπτώσεις όπου α) τα ενυπόθηκα χρέη κατέστησαν υπερήμερα αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της πανδημίας, β) ήδη υφίστανται δικαστικές αποφάσεις και (γ) η ημερομηνία τερματισμού του λογαριασμού ανάγεται στο 1991, στο 1992 και στο 1998.

Όπως αναφέρεται, η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αφορούν χωράφια, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών για κατοικίες και διαμερίσματα, αφορούν εξοχικά ακίνητα, ακίνητα μεγάλης αξίας, ακίνητα που ενοικιάζονται και ακίνητα πολύ μεγάλης ηλικίας τα οποία, λόγω φθοράς και κακής κατάστασης, είναι ακατάλληλα για ιδιοκατοίκηση και χρήζουν κατεδάφισης.

Μιλώντας χθες ενώπιον των μελών της επιτροπής οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι τα δάνεια για τα οποία υπάρχουν ενέργειες εκποίησης, αποτελούν παλιά τερματισμένα δάνεια. Πρόσθεσε ότι δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και ότι δεν περιλαμβάνονται στα δάνεια με υποθηκευμένη την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της ΚΤ αναφέρθηκε σε στοιχεία τα οποία υποστήριξε πως καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συστάσεων του διοικητή της ΚΤ προς τις τράπεζες, σε ότι αφορά το χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2020, το ύψος των αναδιαρθρώσεων δανείων ανήλθε στα €682 εκ. έναντι €350 εκ. το 2019 και πως το 45% των ΜΕΔ πριν την κρίση της πανδημίας, είχε καθυστερήσεις πέραν των πέντε ετών, κάτι που τόνισε ότι δεν σχετίζεται με τις συνέπειες της πανδημίας.

Της Μαρίας Χαμπή