You are here

Νέα πυρά προς νομική υπηρεσία για υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών

20/10/2020 12:43

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση από τη νομική υπηρεσία στο δικαστήριο, υποθέσεων με καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων.

Οι σχετικές αποφάσεις της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή άρχισαν να αποστέλλονται στην νομική υπηρεσία σταδιακά από το 2015.

Σήμερα υπάρχουν 59 αποφάσεις της υπηρεσίας οι οποίες αφορούν, 8 καταγγελίες εναντίον τραπεζών, 49 καταγγελίες εναντίον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και δύο καταγγελίες εναντίον επιχειρήσεων άλλων τομέων.

Η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη αναφέρθηκε στα προβλήματα της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία δεν οδηγεί σε πρακτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

Σημείωσε ότι η νομική υπηρεσία προχωρά σταδιακά και όταν μπορεί στην κατάθεση υποθέσεων στο δικαστήριο, ενημερώνοντας την επιτροπή ότι έχουν προωθηθεί στο δικαστήριο τρεις υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών για τράπεζες. Η μια εξ αυτών αφορά την Τρ. Κύπρου, με την νομική υπηρεσία να αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την τράπεζα, καθώς φαίνεται να έχουν αποσυρθεί εκ μέρους της καταχρηστικές ρήτρες.

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών που εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο η απόσυρση καταχρηστικών ρητρών εκ μέρους των τραπεζών, να οδηγήσει και σε απόσυρση των υποθέσεων που τις αφορούν, από τα δικαστήρια.

Τα μέλη της επιτροπής εμπορίου άσκησαν επικρίσεις και σε σχέση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νομοτεχνικού ελέγχου πολυνομοσχεδίου που αφορά στις καταχρηστικές ρήτρες, που εκκρεμεί ενώπιον της νομικής υπηρεσίας εδώ και 26 μήνες. Με το πολυνομοσχέδιο, εισάγεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις που επιβάλλουν καταχρηστικές ρήτρες σε καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση δικαστηρίου για τις τράπεζες. «Αντιλαμβάνεστε ότι μια απόφαση για καταχρηστική ρήτρα σε σύμβαση με τράπεζα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δανειολήπτες, στα δικαστήρια και στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή κάλεσε την νομική υπηρεσία να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση όλων των υποθέσεων στο δικαστήριο το συντομότερο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για απαράδεκτη κωλυσιεργία εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι «αναμένουμε εδώ και πέντε χρόνια να προχωρήσουμε και ελπίζουμε η κωλυσιεργία να μην οφείλεται σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων για την προστασία των τραπεζών».

Της Μαρίας Χαμπή