You are here

Δεν προχωρούν στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων οι τουρκικές τράπεζες

20/10/2020 20:49

Δεν προχωρούν στην εφαρμογή του σχεδίου για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα αναλάμβανε τα προβληματικά δάνεια, οι τουρκικές τράπεζες, εκτιμώντας πως θα ήταν καλύτερα πρώτα να ανακτήσουν μερικά από αυτά τα δάνεια, αντί να τα πωλήσουν με έκπτωση.

Οι τουρκικές τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να πουλήσουν με έκπτωση Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), όταν μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα συγκεκριμένα δάνεια και να πάρουν αυτά που οφείλουν οι δανειολήπτες, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο.Το σχέδιο μπορεί να αναβιώσει εάν υπάρξει ακόμη ένα οικονομικό σοκ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι τουρκικές τράπεζες στηρίζονται στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η οικονομία της Τουρκίας ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναπτυχθεί κατά 5% το επόμενο έτος μετά την συρρίκνωση με το ίδιο ποσοστό το 2020.
 
Οι τράπεζες της Τουρκίας είναι βασικός παράγοντας για επίτευξη του στόχου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει να τροφοδοτεί την πιστωτική ζήτηση ώστε να προωθήσει πάνω από όλα στην ανάπτυξη, ακόμη και πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.
 
Το Bloomberg αναφέρει πως παρά τη νομισματική κρίση και το κύμα των αναδιαρθρώσεων δανείων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγούν από μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας της Covid-19, τα ΜΕΔ ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης μειώθηκαν στο 4,1% στα τέλη Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
 
Σημειώνει πως τα επισφαλή δάνεια θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερος πονοκέφαλος όταν ο ρυθμός δανεισμού επιβραδύνεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εργασίες για το σχέδιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται, ανέφερε η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.