You are here

Οι ξένες αγορές δίνουν ώθηση στην Αλουμύλ

04/07/2008 09:01
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οριακή άνοδο καταγράφουν οι πωλήσεις του ομίλου Αλουμύλ στην εσωτερική αγορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, αλλά αντισταθμίζονται από τον αυξημένο τζίρο από τις ξένες αγορές Ειδικότερα η ανάπτυξη στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αναιμική εξαιτίας της κάθετης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που επηρεάζει τις βιομηχανίες διέλασης και παραγωγής προφίλ αλουμινίου. Η πορεία της αγοράς επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, η οποία διατύπωσε πρόβλεψη για διεύρυνση πωλήσεων μόλις κατά 1%-2% των βιομηχανιών διέλασης κατά το 2008.

Ωστόσο στην περίπτωση της Αλουμύλ οι πωλήσεις στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία εξισορροπούν τις εγχώριες απώλειες, αλλά δεν επιτρέπουν ακόμη ασφαλείς προβλέψεις για την επίτευξη των στόχων του συνόλου της χρήσης 2008. Μεταξύ των βαλκανικών θυγατρικών ξεχωρίζει η ρουμανική θυγατρική, η οποία καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο πωλήσεων αξιοποιώντας την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή πολλά υποσχόμενη είναι και η συνεργασία της Αλουμύλ με την ρωσική εταιρεία Κοnstrukta, με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας εντός του καλοκαιριού. Στο κοινοπρακτικό σχήμα η ελληνική επιχείρηση θα κατέχει το 51% και η ρωσική το υπόλοιπο, ενώ την ίδια στιγμή η Αλουμύλ διερευνά και άλλες συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες. Η κοινοπραξία μεταξύ της Αλουμύλ και της Konstrukta θα δημιουργήσει δύο κέντρα διανομών, από τα οποία ένα θα βρίσκεται στην Πετρούπολη και ένα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Διεθνής ανάπτυξη

Παράλληλα, εντατικοποιείται η ανάπτυξη στο εξωτερικό, που προβλέπει συνεργασίες με τοπικές εταιρείες για την υπεργολαβική παραγωγή προϊόντων της ελληνικής επιχείρησης.

Παρόμοιο μοντέλο δραστηριοποίησης εφαρμόζεται από την Alumil Gulf (στον Περσικό Κόλπο), όπου υφίσταται συνεργασία με τοπική εταιρεία διέλασης. Ανάλογη πρωτοβουλία θα αναληφθεί και για την Ινδία, η οποία μέχρι σήμερα εφοδιάζεται από τη θυγατρική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται διερευνητικές συζητήσεις με εταιρείες της Ινδίας για την έναρξη φασόν παραγωγής, ενώ με τον ίδιο τρόπο προϊόντα της εταιρείας θα παραχθούν και στην Αμερική.

Εντός της Ελλάδος, η Αλουμύλ αναπτύσσει δραστηριότητα και στις ανακαινίσεις. Στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τις εταιρείες Isomat και Polykem προωθεί το θερμομονωτικό σύστημα «kelyfos», ενώ μέσω της συνεργασίας με την ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή εισήλθε και στις κατασκευές για φωτοβολταϊκά συστήματα.