You are here

Κόντρες κυβέρνησης με φόντο τα διαβατήρια

21/10/2020 06:38

Μέτωπα σύγκρουσης τόσο με κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και με τον γενικό ελεγκτή, έχει ανοίξει η κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων και ελεγκτικής υπηρεσίας στο εσωτερικό, αλλά και πιέσεις στο εξωτερικό, καθώς η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, οδήγησε σε δραστικές ενέργειες τις ευρωπαϊκές αρχές που ενεργοποίησαν διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέδειξαν την αποφασιστικότητα της Κομισιόν να εξαλείψει μορφές σχεδίων που εμπορεύονται την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, να επισημαίνει ότι «στο μέλλον κανένα κράτος μέλος δεν θα λειτουργεί συστήματα που ουσιαστικά έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση ιθαγένειας στην ΕΕ». Παράλληλα, σχολίασε με νόημα την πρόθεση κατάργησης των προγραμμάτων πολιτογραφήσεων Κύπρου και Μάλτας σημειώνοντας ότι προς το παρόν εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ και πως μπορεί να αντικατασταθούν από παρόμοια επενδυτικά προγράμματα.

Ο κ. Βίγκαντ, ανέφερε επίσης, ότι ενθαρρύνεται ο αναδρομικός έλεγχος των πολιτογραφήσεων, θέμα το οποίο στο εσωτερικό προκαλεί αντιπαραθέσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν ακόμα δημοσιευθούν οι τελευταίες αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera.

Ανεβάζουν τους τόνους

Οι αντιπαραθέσεις για τον εκ των υστέρων έλεγχο των πολιτογραφήσεων και του τρόπου υλοποίησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, έχουν στο επίκεντρο τους τις αξιώσεις για περαιτέρω ελευθερία κινήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία στο εν λόγω θέμα.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να επιτραπεί στην ελεγκτική υπηρεσία απρόσκοπτη πρόσβαση σε πρόσθετους φακέλους πολιτογραφήσεων, ώστε να επεκταθεί ο έλεγχος που έγινε αρχικά για μόνο πέντε υποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε χθες «αν η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δεν φοβούνται τίποτα και δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, γιατί εμποδίζουν την ολοκλήρωση της έρευνας του γενικού ελεγκτή για τα «χρυσά» διαβατήρια;».

Σχολιάζοντας τη διαδικασία εναντίον της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι επιβεβαιώνονται οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για την κακοδιαχείριση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, καλώντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου, που ο ίδιος και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, επέτρεψαν».

Το ΔΗΚΟ κάλεσε επίσης, την κυβέρνηση «να αφουγκραστεί την απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας για έλεγχο και διαφάνεια και να δώσει πρόσβαση στον γενικό ελεγκτή σε όλους τους φακέλους που αφορούν πολιτογραφήσεις», υποστηρίζοντας ότι αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και ερωτώντας τον πρόεδρο και τον ΔΗΣΥ «τι είναι αυτό που τους φοβίζει τόσο πολύ και επιχειρούν να κρύψουν» και «γιατί επιμένουν στη συσκότιση».

Την απόφαση της Κομισιόν σχολίασε και το Κίνημα Οικολόγων σημειώνοντας ότι «το κεφάλαιο ‘χρυσά διαβατήρια’ είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αναλάβει, ακόμη και τώρα, τις ευθύνες της».

Οι πέσεις προκάλεσαν χθες την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες σε ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ κάνοντας λόγο για υπόσκαψη και προσβολή του θεσμού του γενικού εισαγγελέα και έκθεση του γενικού ελεγκτή σε πολιτικά και κομματικά παιγνίδια.

O κ. Κούσιος παρέπεμψε στη συμμετοχή του βοηθού γενικού ελεγκτή στην ερευνητική επιτροπή που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας, για να υποστηρίξει ότι η ελεγκτική υπηρεσία δεν αποκλείστηκε από τις έρευνες.

Απάντηση στον κ. Κούσιο, ήρθε εκ μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας ανάρτηση της οποίας στο Twitter αναφέρει ότι «οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν η ελεγκτική υπηρεσία εκπροσωπείται στην ερευνητική επιτροπή, πλήττουν το θεσμό του γενικού ελεγκτή και προσβάλλουν το γενικό εισαγγελέα ο οποίος αυτοβούλως, χωρίς διαβούλευση με το γενικό εισαγγελέα, διόρισε το βοηθό γενικού ελεγκτή υπό την προσωπική ιδιότητά του».

Ο κ. Κούσιος, έκανε παράλληλα λόγο για «υπό εκκόλαψη συμμαχία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ», αναφορά που παραπέμπει στη φημολογούμενη συνεργασία των δύο κομμάτων σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις, επικρίνοντας το ΔΗΚΟ για «πρωτόγνωρο εκβιασμό» και «έσχατη παραβίαση των συνταγματικών θέσμιων» σε ότι αφορά την απειλή ότι θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους αν δεν επιτραπεί η εμπλοκή του γενικού ελεγκτή στις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις.

Σε γραπτή του απάντηση ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι «είναι πλέον πολύ φανερή σε όλους τους πολίτες η αγωνία και το άγχος της κυβέρνησης να κρατήσει έξω από τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα ‘χρυσά διαβατήρια’ τον γενικό ελεγκτή. Φανερός είναι και ο φόβος της κυβέρνησης για τη διαφάνεια», αντικρούοντας παράλληλα, τα πυρά περί υπόσκαψης των θεσμών.

Σχέδιο απόφασης βουλής για πρόσβαση ελεγκτή

Μεταφέροντας ένα βήμα πιο πέρα τις πιέσεις, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανακοίνωσε χθες ότι θα καταθέσει σχέδιο απόφασης προς ψήφιση από τη βουλή, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να παραδώσει στον γενικό ελεγκτή όλους τους απαιτούμενους φακέλους για διεξαγωγή της έρευνας του.

Στο σχέδιο απόφασης που αναμένεται να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή, σημειώνεται ότι η βουλή παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, διαπιστώνει με λύπη ότι κατά την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος υπήρξε σειρά από αστοχίες και λάθη που οδήγησαν στην πολιτογράφηση ακατάλληλων προσώπων, σημειώνει ότι παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις του προγράμματος δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν πλήρως αυτά τα προβλήματα, σημειώνει με ανησυχία το γεγονός ότι μέσα από δημοσιεύματα του διεθνή τύπου διασύρεται το κύρος και υποσκάπτεται η αξιοπιστία της κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρετίζει την προσπάθεια για διερεύνηση όλων των περιπτώσεων πολιτογραφήσεων και ανάδειξη των πιθανών λαθών και κυρίως των ποινικών ή/και πολιτικών ευθυνών.

Επίσης, αναφέρεται ότι εκτιμώντας το έργο που έχει διεξάγει μέχρι τώρα η επιτροπή Καλογήρου και η ελεγκτική υπηρεσία σε ότι αφορά την διερεύνηση των υποθέσεων των πολιτογραφήσεων στη βάση του κυπριακού επενδυτικού σχεδίου, καταγγέλλει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται στην ολοκλήρωση των ερευνών από την ελεγκτική υπηρεσία και καλεί την κυβέρνηση να άρει κάθε εμπόδιο και να επιτρέψει την διερεύνηση του θέματος των πολιτογραφήσεων από την ελεγκτική υπηρεσία δίνοντας πρόσβαση σε όλους τους σχετικούς φακέλους του υπουργείου εσωτερικών.

Εάν το σχέδιο απόφασης ψηφιστεί από τα τρία κόμματα, τα οποία ζητούν να δοθεί πρόσβαση στον ελεγκτή, θα συγκεντρώσει 25 ψήφους από το σύνολο των 56.

Η κατάθεση του σχεδίου απόφασης, ακολουθεί την εισήγηση των Οικολόγων για διάλυση της βουλής, παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών, λόγω των εξελίξεων στο θέμα των διαβατηρίων αλλοδαπών επενδυτών, η οποία, όπως δήλωσε χθες ο κ. Περδίκης αναμένεται να καταψηφιστεί.

Της Μαρίας Χαμπή