You are here

Συνεργασία της Αλουμύλ με τη ρωσική Konstrukta

09/06/2008 08:45
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Διείσδυση στην αγορά της Ρωσίας επιχειρεί η εισηγμένη βορειοελλαδική βιομηχανία Αλουμύλ, η οποία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την τοπική εταιρεία Κοnstrukta με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας εντός του θέρους.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα η ελληνική επιχείρηση θα κατέχει το 51% και η ρωσική το υπόλοιπο, ενώ την ίδια στιγμή η Αλουμύλ διερευνά και άλλες συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες.

Η κοινοπραξία μεταξύ της Αλουμύλ και της Konstrukta θα δημιουργήσει δύο κέντρα διανομών, από τα οποία ένα θα βρίσκεται στην Πετρούπολη και ένα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η ρωσική εταιρεία διαθέτει ούτως ή αλλιώς σημαντικό εμπορικό δίκτυο, σε όλη τη χώρα, καθώς και ακίνητο στη Μόσχα, όπου θα δημιουργηθεί έτερο κέντρο διανομών.

Παράλληλα, η Αλουμύλ διερευνά πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αυστριακό κατασκευαστικό όμιλο Strabag, ενώ εντατικοποιείται η διεθνή ανάπτυξη, που προβλέπει συνεργασίες με τοπικές εταιρείες για την υπεργολαβική παραγωγή προϊόντων της ελληνικής επιχείρησης.

Ήδη ανάλογο μοντέλο δραστηριοποίησης εφαρμόζεται από την Alumil Gulf (στον Περσικό Κόλπο), όπου υφίσταται συνεργασία με τοπική εταιρεία διέλασης. Ανάλογη πρωτοβουλία θα αναληφθεί και για την Ινδία, η οποία μέχρι σήμερα εφοδιάζεται από τη θυγατρική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παραγωγή

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται διερευνητικές συζητήσεις με εταιρείες της Ινδίας για την έναρξη φασόν παραγωγής, ενώ με τον ίδιο τρόπο προϊόντα της εταιρείας θα παραχθούν και στην Αμερική.

Εντός της Ελλάδος, η εταιρεία αναπτύσσει, εκτός των άλλων, έντονη δραστηριότητα και στις ανακαινίσεις.

Στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τις εταιρείες Isomat και Polykem προωθεί το θερμομονωτικό σύστημα «kelyfos», ενώ μέσω της συνεργασίας με την ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή εισήλθε και στις κατασκευές για φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη για το σύνολο της χρήσης 2008, προβλέπεται βελτίωση στον τζίρο και στα κέρδη, εφόσον δεν προκύψουν αναπάντεχες αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της τιμής του αλουμινίου.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά εξαιτίας και της εγχώριας πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας θα είναι δύσκολη και ενδέχεται ο όμιλος της Αλουμύλ να μην επιτύχει τους οικονομικούς στόχους, που έχει θέσει.

Να σημειωθεί ότι στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,14 ευρώ ανά μετοχή από τα περσινά κέρδη, έναντι 0,083 ευρώ το 2006.

Τέλος εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της εταιρείας να διαπραγματευθεί τους όρους και την απόφαση έκδοσης νέου κοινού ομολογιακού δανείου έως του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.