You are here

Μέτωπο Βουλής κατά πολυ-φορολογιών

03/06/2008 14:43

• Στη μέγγενη των κομμάτων τα πλεονάσματα

• Πιέσεις σε Σταυράκη για παροχές


Μέτωπο κατά των πολλαπλών φορολογιών που επιβάλλονται από το κράτος σε βασικά ήδη και υπηρεσίες άνοιξαν σήμερα βουλευτές, καλώντας την κυβέρνηση να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις και να παρέχει αντισταθμιστικά μέτρα στους επηρεαζόμενους. Τα πυρά των βουλευτών, που εκτοξεύθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Εμπορίου, επικεντρώθηκαν κυρίως στις φορολογίες που επιβάλλονται στα καύσιμα και στα ακίνητα. Αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση να παραχωρήσει αντισταθμιστικά μέτρα, σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το κράτος άρχισε να απομακρύνεται από τη δέσμευση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2008.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου εξαπέλυσε δριμιά επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τις πολυ-φορολογίες, όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες διαπιστώνει να υπάρχουν σε υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «η πρώτη κατοικία είναι πολυ-φορολογημένη λαμβανομένου υπόψη τα μεταβιβαστικά τέλη, τα κεφαλαιουχικά κέρδη, το ΦΠΑ, τα οποία όλα μαζί ανέρχονται στο 30% της αξίας μιας κατοικίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα των οποίων η φορολογία ανέρχεται στο 50% της αξίας τους, φορολογίες οι οποίες καταλήγουν στα ταμεία του κράτους».

Ο κ. Χριστοφόρου ζήτησε, παράλληλα, από τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών όπως μεταφέρουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους αίτημα των βουλευτών για διεξαγωγή μελέτης που να καταδεικνύει με πιο τρόπο μπορεί να απαλλαχθεί η πρώτη κατοικία από τις πολυ-φορολογίες. «Όλα αυτά μας καθιστούν υπεύθυνους να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε οι Κύπριοι πολίτες να απολαμβάνουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία προέρχονται από την πολυ-φορολόγηση της γης, των ακινήτων και της πρώτης κατοικίας, αλλά πολύ περισσότερο των καυσίμων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα, επεσήμανε ότι αυτά θα πρέπει να επικεντρωθούν στις κατηγορίες του πληθυσμού που πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά και στη μεσαία τάξη.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Επιτρόπου Καταναλωτή. Εάν λειτουργούσε αυτός ο θεσμός, υποστήριξε, ενδεχομένως να αποφεύγονται πολλά φαινόμενα αισχροκερδείας.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΠΑ έκανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, τονίζοντας ότι ως Βουλή αναμένουν να δουν αποτελέσματα από τις εργασίες της. Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι αυτά θα πρέπει να καλύψουν και τη μεσαία τάξη. Ενώ, σημείωσε ότι οι φορολογίες δεν θα πρέπει να συνδέονται με τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε την κυβέρνηση να έρθει αρωγός στους αγρότες, κυρίως λόγω του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης νερού.

Έντονος στις τοποθετήσεις του και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, ο οποίος συμφώνησε ότι οι Κύπριοι πολίτες είναι από τους πιο βεβαρημένους φορολογικά πολίτες της ΕΕ. «Αναμένουμε ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι άμεση προς στις μεσαίες τάξεις του πληθυσμού, τις χαμηλά αμειβόμενες και ευπαθείς». Το κράτος, τόνισε, επίσης θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών. Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί στενά το θέμα της ακρίβειας, τόσο στα καύσιμα όσο και στα τρόφιμα. Απαντώντας στους βουλευτές, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ του 4,1% - 4,2%. Ενώ, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, σημείωσε ότι «θα είναι πάρα πολύ στοχευμένα. Δεν θα είναι γενικής μορφής, αλλά πολύ στοχευμένα και θα επωφεληθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη», επανέλαβε.

Το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε, μέχρι πρόσφατα, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσίαζε πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2008 και ότι θα παρέμενε πλεονασματικός τα επόμενα τρία χρόνια. Προχθές, όμως, ο Χαρίλαος Σταυράκης άφησε να νοηθεί ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι δύσκολη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, που ενημερώνεται από τους τεχνοκράτες του υπουργείου για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών, αναμένει ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει φέτος πλεόνασμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ.

Την Επιτροπή Εμπορίου απασχόλησαν σήμερα και οι διπλές φορολογίες, δηλαδή την επιβολή ΦΠΑ πάνω σε τιμές που περιλαμβάνουν ήδη φόρους. Το θέμα αναδείχθηκε πριν μερικούς μήνες όταν η γενική ελέγκτρια διαπίστωσε ότι το κράτος παράνομα επέβαλλε ΦΠΑ πάνω σε τιμές ακινήτων που περιλάμβαναν ήδη μεταβιβαστικά τέλη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου περιορίστηκε να πει ότι μελετούνται όλα τα θέματα ώστε να μη μεγαλώσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά, αλλά να επιφέρουν τα σωστά αποτελέσματα. Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι μελετούνται από την Επίτροπο Διοικήσεως σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία εάν κάποιες από τις διπλές φορολογίες είναι αντισυνταγματικές.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σταύρος Ευαγόρου, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης, απαρίθμησε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που παραχώρησε η κυβέρνηση, όπως τα €37 εκ. για το πασχαλινό επίδομα, τα μέτρα για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολυτέκνους και αγρότες και τα €42 εκ. που θα δαπανηθούν για την επίλυση του υδατικού προβλήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα θεωρεί κοινωνική παροχή. Εκκρεμεί, ωστόσο, η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του αφορολογήτου ορίου, ενώ όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για αντισταθμιστικά μέτρα, τόνισε αυτά θα είναι στοχευμένα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Επιμ.: αε