You are here

Νέο διαβαθμισμένο σύστημα μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Σκωτία

23/10/2020 19:47

να νέο σύστημα πέντε βαθμίδων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού για τη Σκωτία παρουσίασε η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον.

Το σύστημα θα αρχίσει να ισχύει από τις 2 Νοεμβρίου, εφόσον εγκριθεί από το τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ και θα ενσωματώνει τα μέτρα που ισχύουν ήδη, κυρίως στις περιοχές της «κεντρικής ζώνης» της χώρας.

Το αρχικό Επίπεδο 0 αντιπροσωπεύει μια κατάσταση «όσο πιο κοντά στην κανονικότητα» χωρίς την ύπαρξη θεραπειών και εμβολίου, όπως εξήγησε η κα Στέρτζιον. Προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως οκτώ ατόμων από τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε κλειστό χώρο.

Στο Επίπεδο 1 οι συναθροίσεις σε κλειστό χώρο περιορίζονται στα έξι άτομα από δύο νοικοκυριά, ενώ στο Επίπεδο 2 απαγορεύονται οι συναντήσεις σε σπίτια και τίθενται κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση, όπως δηλαδή ισχύει αυτή τη στιγμή σε περιοχές της Σκωτίας με υψηλή αλλά ελεγχόμενη διασπορά του κορωνοϊού.

Το Επίπεδο 3 ομοιάζει με τα μέτρα που ισχύουν τώρα στην κεντρική Σκωτία όπου η εικόνα είναι πιο ανησυχητική, δηλαδή τα περισσότερα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά.

Στο Επίπεδο 4 θα πρέπει να κλείνουν και τα καταστήματα λιανικής που δεν πωλούν αναγκαία είδη και θα αφορά περιοχές όπου το σύστημα υγείας διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης. Θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως έξι ατόμων μόνο σε υπαίθριο χώρο.

Η κ. Στέρτζιον τόνισε ότι κανένα επίπεδο δεν προβλέπει το αυστηρότατο lockdown της άνοιξης.