You are here

Ζητούνται αντισταθμιστικά κατά της ακρίβειας

28/05/2008 11:41
Κάλεσμα στην κυβέρνηση για έγκριση αντισταθμιστικών μέτρων ένεκα των συνεχών αυξήσεων σε βασικά είδη ανάγκης απευθύνουν κόμματα και συντεχνίες. Το Δημοκρατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τη θέση του για άμεση έγκριση αντισταθμιστικών μέτρων «για στήριξη των ασθενέστερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων του λαού που δέχονται πρόσθετες οικονομικές πιέσεις λόγω της συνεχούς ανατίμησης σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες».

Το ΔΗΚΟ τονίζει την ανάγκη «διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής για αντιμετώπιση της ανησυχητικής συμπεριφοράς της αγοράς και των πρόσθετων οικονομικών βαρών που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Θεωρεί δε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους προσφέρουν τη δυνατότητα για αντισταθμιστικά κοινωνικά μέτρα που θα υλοποιούν τις διακηρυγμένες αρχές της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΣΕΚ

Έγκριση αντισταθμιστικών μέτρων από το κράτος για αναχαίτιση της ακρίβειας ζητά και η ΣΕΚ. Η εξαγγελία αντισταθμιστικών μέτρων για ανακούφιση του λαού που μαστίζεται από την έξαρση της ακρίβειας επείγει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, προσθέτοντας πως «τα όσα ακούγονται από πλευράς Κυβέρνησης είναι προφάσεις εν αμαρτίας και δεν τιμούν όσους προσπαθούν να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Το κράτος τα τελευταία χρόνια μαζεύει εκατομμύρια λίρες από τις φορολογίες στα καύσιμα και αντί να επιστρέψει κάποια πίσω στους πολίτες υπό μορφή ελαφρύνσεων κάμνει λογοπαίγνια για την αντοχή της οικονομίας. Εδώ και τώρα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα στο σύνολο της κοινωνίας και να εγκαταλειφθεί η λογική των στοχευμένων πολιτικών γιατί αυτή ευνοεί μόνο τους φοροφυγάδες», αναφέρει η ΣΕΚ.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ είναι σωστή η λογική της παραχώρησης ελαφρύνσεων στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά στην Κύπρο αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί γιατί υπάρχουν αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι και λοιποί αξιωματούχοι εταιρειών που αθλούνται στο άθλημα της φοροδιαφυγής με πολύ ψηλές επιδόσεις.

Η ΣΕΚ αναμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας της ΑΗΚ (από το 28% στο 10%) και να σταματήσει να εισπράττει από τον Οργανισμό τα πλεονάσματα για σκοπούς κάλυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η ΣΕΚ αναφέρεται επίσης στην επικείμενη επιβολή ΦΠΑ ύψους 15% στην πώληση οικοπέδων, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει ή και να καταργήσει άλλου είδους φορολογίες και μεταβιβαστικά τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την αγορά ακινήτων.