You are here

Τζίρο πάνω από 315 εκατ. ευρώ αναμένει φέτος η Αλουμύλ

07/04/2008 09:47
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στη δημιουργία ενός μεικτού εταιρικού σχήματος στη Ρωσία προσανατολίζεται η διοίκηση του ομίλου Αλουμύλ, η οποία αναμένει για φέτος αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων άνω του 10%, ήτοι πάνω από 315 εκατ. ευρώ, έναντι 287 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση των εξαγωγών.

Όπως επισήμανε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ομίλου της Αλουμύλ, κ. Γ. Μυλωνάς, στη Ρωσία η εταιρεία σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου, προωθούν την υλοποίηση ενός κοινού εμπορικού σχήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται εκτός από την εμπορική δραστηριότητα και την εύρεση κατάλληλου αποθηκευτικού συγκροτήματος να αναπτυχθεί στη Ρωσία και ελαφρά μεταποιητική δραστηριότητα (βαφείο κ.ά.).

Μεγέθη

Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου της Αλουμύλ το 2008, ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν νιώθει φέτος άνετα στην ελληνική αγορά, όπου ο κλάδος της οικοδομής είναι «παγωμένος» και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να καταγραφεί ακόμη και σημαντική μείωση των εγχώριων πωλήσεων.

Ωστόσο η αρνητική εικόνα της ελληνικής αγοράς αντισταθμίζεται από τις εξαγωγικές επιδόσεις της Αλουμύλ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν φέτος το 70% του συνολικού ενοποιημένου τζίρου, έναντι 62% το 2007 και 59% το 2006. Ακόμη ο πρόεδρος του ομίλου προέβλεψε πως θα υπάρξει και νέα άνοδος στις τιμές των μετάλλων διεθνώς.

Στον επενδυτικό τομέα ο ίδιος επισήμανε πως θα πραγματοποιηθούν για 3 χρόνια περιορισμένες σχετικά παρεμβάσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού, τονίζοντας πως πρέπει να αποδώσουν οι μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Νέα σχέδια

«Οι παραγωγικές μας μονάδες μπορούν να στηρίξουν την αύξηση της δυναμικότητάς μας για τα επόμενα τρία χρόνια» δήλωσε ο ίδιος, αλλά προανήγγειλε μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος νέες μεγάλες επενδύσεις με επίκεντρο τη Ν.Α. Ευρώπη υπογραμμίζοντας πως «μέχρι στιγμής αναπτυχθήκαμε οργανικά κάνοντας μία μόνο εξαγορά στη Βοσνία. Όμως θα δείτε τι μπορεί να κάνει επενδυτικά η εταιρεία αμέσως μόλις ωριμάσουν οι πρόσφατες παρεμβάσεις μας».

Ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε ακόμη πως οι πελάτες των μεγάλων εμπορικών δικτύων του ομίλου στο εξωτερικό «πιέζουν» την εταιρεία να εντάξει σε αυτά και έτερα προϊόντα, τα οποία δεν είναι αναγκαστικά δικής της παραγωγής.

Τέλος δήλωσε πως και μετά τα αποτελέσματα του 2008 ο όμιλος συμπεριλαμβάνεται στους 5 μεγαλύτερους ευρωπαϊκά για τη διέλαση αλουμινίου, διαθέτοντας το μονοπώλιο στη Ν.Α. Ευρώπη στην παραγωγή πολυκαρβονικών φύλλων.