You are here

Προ των πυλών «κακή τράπεζα» για τα πανδημικά ΜΕΔ

27/10/2020 06:16

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τεχνοκρατικά επιτελεία της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών για αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος της πανδημικής κρίσης, ελπίζοντας σε πανευρωπαϊκές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαχείριση της διογκούμενης οικονομικής κρίσης.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών, είναι η διαχείριση των νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του μορατόριουμ αποπληρωμής των δόσεων σε 65 μέρες από σήμερα και τα δεδομένα όπως διαγράφονται σήμερα σε Κύπρο και Ευρώπη, η αύξηση του ποσοστού των ΜΕΔ, θα εκτοξευθεί.

Στην ΚΤ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με αφορμή τις συζητήσεις που διεξάγονται στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες για το πώς η Ευρώπη θα στηρίξει τις εθνικές οικονομίες.

Ανώτερα στελέχη της εποπτικής αρχής και του υπουργείου τόνισαν στη StockWatch ότι η πληροφόρηση και οι ενδείξεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Εurogroup και ΔΣ της ΕΚΤ είναι ότι οι εποπτικές αρχές προτίθενται να ανοίξουν και άλλα παράθυρα χαλαρώσεων και διευκολύνσεων και σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, τη ρευστότητα των τραπεζών και την καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Στο υπουργείο οικονομικών και στην ΚΤ, έγιναν σχεδιασμοί για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή «κακής τράπεζας» που θα είναι έτοιμη να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων τα οποία θα προκύψουν με την ολοκλήρωση, τέλος Δεκεμβρίου, του μορατόριουμ της αναστολής δόσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν ανασταλεί δάνεια ύψους €12 δισ. τα οποία αφορούν περίπου 51 χιλ. δανειολήπτες.

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένα ποσοστό δανειοληπτών, γύρω στο 20%, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του, όπως συνέβαινε, πριν από την πανδημία.

«Η ενδεχόμενη σύσταση μίας «κακής» τράπεζας, θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελαφρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από το χρόνιο βραχνά των ΜΕΔ και ταυτόχρονα να απαλλαγούν και από τη δαμόκλειο σπάθη των προβλέψεων», παρατήρησε στη StockWatch ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Οι προθέσεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη για τη σύσταση πανευρωπαϊκής badbank φαίνεται να γίνονται πιο σαφείς με βάση χθεσινό άρθρο του επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, στους Financial Times.

Ο ισχυρός ανήρ του Εποπτικού Συμβουλίου, στο άρθρο του προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες και το σενάριο μιας αδύναμης ανάκαμψης με σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ πιθανό.

Η ΕΚΤ, όπως σημειώνει ο ιταλός τραπεζίτης, υπολογίζει ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο τα ΜΕΔ στις τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αγγίξουν το €1,4 τρισ., πολύ πάνω από τα επίπεδα στην κρίση χρέους του 2008.

Ο κ. Ενρία προειδοποιεί και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο εστιάζοντας στην ανάγκη σύστασης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company), είτε σε πανευρωπαϊκό, είτε σε τοπικό επίπεδο, με κεντρικές εγγυήσεις αλλά τοπικές επιβαρύνσεις σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο κ. Ενρία τονίζει, στο άρθρο του, ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα γίνεται υπό όρους για τις τράπεζες που θα επιθυμούν συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, έχει διαρρεύσει στις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν μελετά δύο σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας των κρατών μελών.

Το ένα σχέδιο θα απευθύνεται στις χώρες εκείνες των οποίων η οικονομία εξαρτάται κατά βάση από την τουριστική βιομηχανία και το δεύτερο, θα απευθύνεται σε χώρες που δεν έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό, αλλά ζωτικής σημασίας σε τομείς της οικονομίας τους, συνεχίζονται να πλήττονται από την πανδημία 

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία της ΚΤ με τη συμμετοχή των συνδέσμων ξενοδόχων και του συνδέσμου τραπεζών, η εποπτική αρχή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μορατόριουμ αναστολής δόσεων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τον τουρισμό.

Ο συνολικός δανεισμός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, περίπου στα €2 δισ.

Στις ίδιες συσκέψεις, ο επόπτης φαίνεται να έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να υιοθετήσουν και το ιδιωτικό μορατόριουμ για αναδιάρθρωση δανείων, ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής των επηρεαζόμενων δανειοληπτών.

Του Λεύκου Χρίστου