You are here

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

27/10/2020 09:30

Νέα επιδείνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2020 το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Οκτώβριο 2020, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2020 στις 79 μονάδες από 80,6 μονάδες.

Ο δείκτης κατέγραψε μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας νέες προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Η επιδείνωση προήλθε από χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, από οριακή υποχώρηση του κλίματος στη μεταποίηση.

Στις υπηρεσίες, το κλίμα υποχώρησε λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο και προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Η πτώση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προήλθε από πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα τη μικρή κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

Στις κατασκευές το κλίμα σημείωσε βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και μικρής προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Τον Οκτώβριο το καταναλωτικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή από τα αρνητικά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, αφού η μικρή βελτίωση στις προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους αντισταθμίστηκε από την οριακή επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στη χώρα γενικότερα.

Της Γεωργίας Χαννή