You are here

Εκ των ων ουκ άνευ η στήριξη τουριστικής βιομηχανίας

27/10/2020 17:36

Πεπεισμένοι ότι η τουριστική βιομηχανία, παρά τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα λόγω της πανδημίας, θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας δηλώνουν οι Κύπριοι ξενοδόχοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο καθώς και τα επόμενα βήματα με στόχο την ανάκαμψή του, απασχόλησαν την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στην παρουσία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Πέρδιου.

Η Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε τους ξενοδόχους για περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων  με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 υπολογίζεται στο 88,5%. Ο κ. Λοϊζίδης διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να εργάζεται για να μην χαθεί εντελώς η χρονιά, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
 
Σε αυτήν τη συγκυρία, είπε, η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ υπενθύμισε ότι διαχρονικά λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος τους τελευταίους μήνες με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και την ενίσχυση των προσπαθειών του κράτους για διαχείριση της πανδημίας.
 
Ειδικότερα υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος κατέθεσε ποσό ύψους €100.000 στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, για ενίσχυση των προσπαθειών της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ συνομολόγησε συμφωνία με το Yφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας ώστε ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργήσουν ως κέντρα καραντίνας για επαναπατρισθέντες μόνιμους κατοίκους.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναγνώρισε ότι ο ξενοδοχειακός τομέας και η τουριστική βιομηχανία εν γένει είναι ο πνεύμονας της οικονομίας, αφού πολλές είναι οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από τα ξενοδοχεία.
 
Η Υπουργός Εργασίας περιέγραψε ως άριστη τη συνεργασία της με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, ανακοινώνοντας ότι στις 3 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Πέρδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος να διατηρηθούν οι αφίξεις στο 30 ή στο 20% ήταν εφικτός, αλλά δεν επετεύχθη λόγω της κατηγοριοποίησης των χωρών, την οποία περιέγραψε ως την αυστηρότερη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Πέρδιο κανένας δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη χρονιά όπως τη φετινή, εκφράζοντας  την ελπίδα να ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της κατηγοριοποίησης.
 
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκος Νικολάου, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.